У Язлівці на Тернопільщині моляться за первістків та здоров'я дітей (Фото)

02.04.2018 19:13   Джерело: Є
Опубліковано : Новини Тернопілля
Пропонуємо людям, що цікавляться сакральним та замковим туризмом і просто люблять мандрувати, здійснити віртуальну мандрівку у Тернопільську область, - пише Є.

Серед пагорбів і лісів, у стінах старовинного палацу знайшов притулок римо-католицький жіночий монастир. Тут приймають прочан з усієї України та з інших країн, незалежно від віросповідання. Головне, щоб люди мали Бога у серці і їхали із світлими намірами.
Римо-католицький монастир сестер непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії, що у селі Язловець на Тернопільщині, –прекрасне місце для пізнання та відпочинку, молитов та духовного відновлення. Протягом усього року сюди приїздять групи дітей та підлітків на духовні реколекції (віднови), під час яких вони моляться, навчаються, працюють, здійснюють цікаві екскурсії історичними пам'ятками. Раді тут і сімейним парам, і одиноким подорожнім.

Біля гробу засновниці обителі Блаженної Марцеліни Даровської жінки прохають про первістків, а також про зцілення хворих дітей.

Палац добудований біля замку у ХVІІІ столітті Олександром Конєцпольським.

За словами настоятельки монастиря матері Тетяни, можна пригадати чимало чудесних випадків. А скільки сімей, які колись приїздили молитися про народження дитини, тепер повертаються разом зі своїми нащадками з вдячними молитвами!

“Про одні божі ласки ми знаємо, про інші – ні. Буває, що хтось залишає у склепі біля гробу матері Марцеліни квіти чи інші підношення на знак подяки, а до нас не заходить. Ми просимо усіх, у кого сталися позитивні події, дати про це знати”, – каже настоятелька.

Фрагмент палацу.

Монастир має давню історію. Його засновниця Марцеліна Даровська народилася у 1827 році неподалік Умані. Ще у дитинстві вона робила добрі справи та відчула поклик до чернечого життя. Однак пообіцяла хворому батькові не йти у черниці, а вийти заміж. Добра жінка зробила щасливим і свого чоловіка, і дітей, однак у 25 років залишилися вдовою, а пізніше ще й втратила сина.

Через арку потрапляємо у парк.

У 1862 році барон Блажовський, якому належав палац у Язлівці, передав його та розкішний навколишній парк під монастир. Палац перебував у поганому стані, і сестри власними руками та за допомогою місцевої громади відновлювали його.

У парку.

Метою Марцеліни було не лише присвятити своє життя Богові, а й допомагати людям. Вона відкрила безкоштовну школу для дівчаток, у якій велику уваги приділяли духовному вихованню.

У 1874 році у Язлівці збудували велику гробницю за зразками римського некрополя. Унікальний склеп, аналогів якому немає в Україні, зберігся і донині. У ньому поховано 84 сестер, в тому числі, і засновницю монастиря Марцеліну, яка померла у 1911 році.

Так склеп виглядає зовні...

...а так – всередині.

Тепер на території монастиря діє музей Марцеліни Даровської, відновлені молитви у каплиці, куди привезли та освятили копію скульптури Матері Божої Язловецької. Оригінал, створений у 1883 році скульптором Томашем Сосновським і відомий численними чудесними оздоровленнями, черниці вивезли у Польщу після закриття монастиря у 1946 році.

Відновлена каплиця. У центрі  копія Матері Божої Язловецької.

Крім паломників, Язловець може зацікавити любителів замкового туризму. Адже старовинний палац, у якому розміщений монастир, та руїни замку, що стоять поряд, мають свою історію та легенди. Але це вже зовсім інша історія...

Поряд з монастирем – руїни Язловецького замку.

Вхід на територію замку платний: 15 грн. для дорослих і 10 грн. для дітей.

Зв'язатися із сестрами монастиря Непорочного Зачаття, що розташовується у селі Язловець Бучацького району Тернопільської області, можна за телефонами: (067) 84-95-490, (067) 84-96-400, (03544) 414-86.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Є  

Коментарі