«Нічого собі, Чортків – маленький Львів!», – неодноразово чув такі висновки від своїх знайомих, котрі вперше приїжджали до нашого маленького містечка. Звичайно, йшлося про позитивні сторони: старі вузенькі вулички, доволі красива архітектура, стильна (хоч і не зовсім рівна) бруківка на вул. С.Бандери, ратуша із швейцарським годинником, зрештою – розкішний Домініканський костел. Справді, додавши ці всі компоненти та поставивши знак «дорівнює», отримаємо таку собі мінімізовану версію міста Лева. Версію маленьку, але напрочуд деталізовану – навіть проблеми у двох міст однакові, – пише “Голос народу”. Думаю, ви здогадались, до чого я хилю – так, проблеми з вивезенням сміття…

Напевно, треба почати здалека. У розпалі літа минулого року ПП «Катруб» (до слова, родом із Теребовлянщини) визнали переможцем конкурсу «Про визначення надавача послуг з вивезення твердих побутових відходів на території м. Чортків». Мерія відзвітувала: нові євроконтейнери (тепер модно до всіх слів чіпляти приставку «євро», очевидно це мало би свідчити про високу якість) закупили, старі – повикидали, і взагалі раді, що нарешті сміття вивозитимуть із території міста. Здавалося б, нарешті! Нарешті питання сміття закрито раз і назавжди! Але…

Вже після перших тижнів роботи теребовлянців від жителів Чорткова почало надходити все більше і більше скарг на їх роботу: то контейнерів замало, то вивозять рідко, а куди дівати великі відходи (старий диван чи сухе гілля, для прикладу) – взагалі невідомо, ну не у бак же запихати! А залишиш його збоку – то так і лежатиме нерухомо, ніхто й не збирається забирати. Чортків – місто, у якому більшість населення проживає у приватних будинках, отже і відходи відповідні, скажемо так – не «квартирні». Беручи на себе зобов’язання звільняти місто від сміття, «Катруб», схоже, не розрахував своїх можливостей. Та це ще не все. Сміттєзбиральна машина, котрою обслуговує чортківчан ПП «Катруб», – не те, що велика, вона величезна, відтак маневреність – це явно не її козир. Добре, коли вулиця широка, як от С.Бандери, Незалежності, Гранична, Шопена, Залізнична тощо. А достатньо звернути трішечки вбік – і теребовлянський «велетень» вже не може ні проїхати, ні розвернутись. І ось які метаморфози виходять – «катрубівський» контейнер є, сміття у ньому – теж вдосталь, а вивезти його неможливо, бо їх машина туди банально не проїде.

Читайте також

Туристична Тернопільщина: Чортків
Прокурори на Тернопільщині повернули до бюджету понад 2 млн грн

Звичайно, від жителів таких вулиць посипались скарги до міської ради. Реакції від влади довелось чекати доволі довго. Але вона таки була – після перемовин із теребовлянською фірмою вирішили, що на недоступних для них вулицях сміття забиратиме міський комунгосп. І проблема, ніби, себе вичерпала.

Принаймні, так було до останнього часу. Із настанням 2018 року зазвучала та ж сама пісня – на маленьких вуличках контейнери стоять переповнені, не приїжджає вже ні комунгосп, ні «Катруб». Останні, нібито, заборонили міським комунальникам вивозити сміття, а жителям у свою чергу порадили носити відходи до найближчих «теребовлянських» баків. Таку версію нам переповів житель вулиці Шопена-бічна. Деяким чортків’янам доводиться із міхами на спині проходили близько кілометра… Як результат: доводиться носитися зі сміттям мало не по всьому місту, а потім ще й за це платити?.. Доволі дивне уявлення у теребовлянців про «зручне розташування контейнерів та своєчасне вивезення відходів», яке прописане у їхньому контракті.

Задля прояснення ситуації звернулись до заступника міського голови Олега Недокуса. Із перших слів посадовця зрозумів, що я – далеко не перший, хто звертається до нього із такою проблемою, бо це питання вже досконало ним вивчене. «Минулого року була домовленість із ПП «Катруб», що у важкодоступних місцях сміття забиратиме машина комунгоспу, – розпочав п. Олег. – Але з 1 січня вступив у дію закон, що забороняє вивезення сміття туди, де немає сортувальних ліній. Лише «Катруб» має можливість сортувати сміття, відповідно – тільки вони мають право вивозити відходи.

Найближчими днями до нас повинен приїхати головний директор теребовлянської фірми, тож обговорюватимемо всі наявні проблеми напряму із ним. Міська рада, у свою чергу, добре знає про недоліки їх роботи, тож пропонуватимемо різні варіанти – хай купляють меншу машину абощо, бо ми віддали їм, фактично, усе місто. Тож нехай виконують договір».

Далі завітали і до директора Чортківського відділення ПП «Катруб» Олени Скалій, котра підтвердила слова Олега Недокуса. Незабаром справді повинне приїхати керівництво, котре і вирішуватиме проблеми, що з’явились внаслідок появи нового закону. «Із конкретними скаргами наразі до нас звертались лише жителі вул. Шопена-бічн, – запевнила п. Олена. – На вулицях Водна та Наливайка вже все узгодили, розставили контейнери. Люди повинні розуміти, що баки не можуть стояти під кожним будинком, всім догодити неможливо. І відповідно заради однієї вулиці фірма не куплятиме нову меншу машину…».

Очевидно, що до досягнення консенсусу насправді ще дуже далеко. Жителі міста хочуть порядку та зручності, «Катруб» не впевнений у доцільності вкладення коштів у нову техніку, а міська влада намагається домогтися від теребовлянців повного виконання підписаного договору. Можна ще довго дискутувати, визначати, хто правий, а хто винен. Втім, хто платить – той і музику замовляє, хіба ні? Чортків’яни мають повне право вимагати якісного виконання оплачуваних ними послуг. Тож діалог всіх сторін вкрай необхідний, аби не перетворити Чортків із красивого містечка у сміттярку…

Тарас ЗАЯЦЬ, ТОВ “Редакція газети “Голос народу”, №11, 23 березня 2018 р.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сміття, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: