У Тернополі померла легендарна зв’язкова ОУН-УПА

Опубліковано:
25 Березня, 2018

У неділю, 25 березня, на 92-му році життя відійшла у вічність легендарна «Орися» – учасниця національно-визвольних змагань, літераторка Лідія Яківна Романчук (з дому – Ясень), мати письменниці й лікарки Лесі Коковської-Романчук, бабуся журналістки Наталки Колтун.

Лідія Яківна народилася 29 березня 1926 року в с. Дермань, нині Здолбунівського району Рівненської області). У 1941-1942 навчалася на санітарних і читальних курсах у м. Острог (нині Рівненська область), вчителювала у родинному селі.

У 1941-1944 була зв’язковою і медичною сестрою в підпіллі ОУН та УПА. 1944 року була заарештована, 1945 – засуджена на 15 років виправно-трудових таборів і 5 років поселення в Магаданській області (нині РФ); звільнена 1953.

Від 1963 Лідія Яківна жила в м. Тернопіль, працювала економістом в обласному управлінні хлібопродуктів, Держстраху, вела активне громадське життя: була членом Спілки політв’язнів України, Братства ОУН і УПА Подільського краю «Лисоня», «Союзу українок».

Окрім того, пані Лідія щедро ділилася спогадами про пережите і роздумами про майбутнє України у періодиці, написала й видала книжки  «Дорогою страждань» (1997, 2001), «Червоним плакала калина» (2004). Доля України боліла її до останнього подиху.

Легендарна «Орися» була люблячою мамою, бабусею, прабабусею, вірною товаришкою.

Редакція «Новин Тернопільщини» висловлює щире співчуття рідним і близьким покійної. Вічна пам’ять і Царство небесне.

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #романчук, #смерть, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: