Туристична Тернопільщина: Чортків

Опубліковано:
22 Березня, 2018

Заринутись у історію, на власні очі побачити великі творіння бароко та ренесансу. Тай просто відпочити від ритму великих міст, можна не виїжджаючи за межі  області. Лише 4 маленькі міста, які не залишать вас байдужими. Просто приїжджайте, та насолоджуйтесь життям.

Чортків  – це одне із старовинних міст Тернополя. Таємницю його назви належить розгадати майбутнім поколінням адже, існує дві версії що до неї. У першій йдеться що його назва походить від одного із перших власників Єжи Чартковського, який у 1522 році збудував тут перший дерев’яний замок, але ця інформація є лише здогадкою, адже у 1427 році поселення згадується як Чартковіце, що було власністю Прадонтичі і належало до Теребовлянського повіту. Легенди про назву цього міста теж існують. Найбільш відому, вам розповість кожен мешканець. Висловлюється думка про те, що назві стільки років, як і самій землі. В той час коли Господь створював землю і наповнював річки водою(йдеться про річку Серет) , диявол тричі перекривав русло місцевої річки і тричі зазнав невдачі. В третій раз , коли проривалась вода, чорта закрутило і поховало в долині. Але це містичне походження своєї назви Чортків компенсує великою кількістю церков різних конфесій. Не зважаючи на те, що у місті і так є 8 церков  яким понад 100 років, і декілька з ведених вже в часи незалежності, храми і досі продовжують будувати.

 Чортків точно зацікавить любителів всього історичного, йдучи його центром, довгими прямими вуличками, немовби поринаєш у давнину. Тут можна відвідати:

  • Синагоги.

У Чорткові є дві синагоги. Перша тобто «стара синагога» вважається збудованою у 1682-1686 роках за часів польського короля Яна Собєського, який прихильно ставався до євреїв. Сьогодні її можна побачити в центрі міста, неподалік від нової ратуші.

На початку ХХ століття євреї складали третину населення міста, то ж з’явилася необхідність у будівництві нової синагоги. Збудована за проектом віденського архітектора Ганса Гельдкремера впродовж 1905–1909 років, вона отримана назву «Нової синагоги». 

  • Дерев’яні церкви XVII і XVIII століть.

Обидві церкви є еталонами народного дерев’яного зодчества Поділля Карпат.

Дерев’яна Вознесенська церква трохи молодша за свою посестру з лівого берегу Серета – Успенську і являє собою один із найбільш довершених творінь подільської школи народної архітектури. Збудована  у 1717 році (за іншими даними у 1738), хоча церква, зруйнована турками і татарами, стояла тут ще з 1630 року.

Найстаріший храм Чорткова – дерев’яна  Успенська церква – розташувалася у дворах поблизу центрального майдану міста – площі Незалежності. Храм в незвичайному для Західного Поділля стилі із використанням традицій як подільської, так і карпатської шкіл дерев’яного зодчества, з’явилася у 1635 

  • Історичний музей.

Чортківський районний комунальний краєзнавчий музей  розташований неподалік від центру Чорткова . Заснований у 1976 році. Від 1991 року в музеї майже повністю оновлена експозиція, й вона набула національно-патріотичного спрямування.

У музеї організовуються стаціонарні та пересувні виставки, проводиться науково-дослідна та освітня робота. Музей співпрацює з Львівським обласним товариством «Пошук». Проводиться екскурсії по музею та місту. 

Фото з мережі Інтернет
  • Ратуша з годинниковою вежею

 «Стара ратуша» – унікальна для України завдяки дерев’яній фахверковій вежі. Її будівництво велося з 1905 по 1908 рік. Не меншу цінність має і годинник ратуші, який під протекцією бургомістра Носса був виготовлений в Берні, столиці Швейцарії.

  • Чортківський замок.

Перша згадка про замок з’явилася у XVI ст. Ймовірно і збудований у цьому ж столітті. Споруда слугувала резиденцією відомих польських родів. Входить до складу Національного заповідника «Замки Тернополя»

  • Поради незнайомцю

В Чорткові туристу не проблема знайти місце для ночівлі, і тут дійсно варто залишитись на декілька днів. Щоб  розглянути всю красу міста вам одного не хватить. І завжди можна покластися на допомогу місцевих жителів.

Чортків залишить у пам’яті відмінні враження.

Далі буде…

Гарасим’як Анастасія 

 

 

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: