Барвисте індійське свято нагадало тернополянам про весну (Фото)

Опубліковано:
21 Березня, 2018

Незважаючи на середину березня, за вікном бібліотеки справжнісінька віхола. Хурделить зовсім не по весняному, а всередині ошатної світлиці книгозбірні медичного університету – читальної зали,  затишно і яскраво. Сюди завітало дивовижне індійське свято Холі, яке організували учасники українсько-індійського клубу співдружності «Санскріті», що в перекладі із санскриту означає «Культура».  Біля порогу, як і годиться – святкове ранголі. Його старанно виклала з кольорового рису індійська студентка Пріянка. До речі, в Індії ранголі має глибоке сакральне значення, так само, як і свято Холі. Вважається, що створений з любов’ю малюнок (це може бути зображення квітки, візерунку, тварини тощо) несе особливе смислове навантаження: притягне в дім благополуччя, достаток і відлякуватиме злих духів. Присутні мали чудову нагоду ознайомитися з індійською традицією святкування Холі. Для цієї країни це священне свято з прадавньою історією.

Холі – це коли зникають кастові межі і межі традиційного спілкування: ніхто не має права ображатися, що його обсипають фарбами, – розповідає засновниця клубу співдружності Яніна Чайківська. – Це своєрідний прояв висловлювати внутрішній стан щастя. Святкується на початку березня. Готуватися починають ще вкінці лютого. Адже весна – це різноманіття барв.

Щось схоже є і в українського народу: обливаний понеділок на Великдень. Була біда, якщо когось не облили. Наймокріший був найблагословенніший.

Фарби, якими традиційно обсипають – екологічно чисті, природного походження: кункум, халді, нєєм тощо. Індійці переконані, що чим більше обфарбують когось, то щасливішим і багатшим він буде . Звісно, у них там це ще й своєрідна профілактика в плані здоров’я.

Окрасою свята став виступ студії Школи індійського танцю Еліни Абакарової “Амріта» (Олеся Лінчевська, Тетянка Ягній, Людмила і Діана Драчевські). Також «холівська» пісня у виконанні індійських студентів першокурсників Вініта Масла (співак) та Ваібхава Тріпаті (гітара) мовою хінді.

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #весна, #індія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #ТДМУ, #тернопіль, #тернопільські новини, #холі
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: