Пам’ять першого українського бургомістра Володимира Лучаківського вшанували в Тернополі

Опубліковано:
20 Березня, 2018

19 березня відзначили 180-у річницю з Дня народження першого бургомістра Тернополя Володимира Лучаківського. Очільник Тернополя Серігй Надал та представники громадськості вшанували пам’ять відомого земляка поминальною панахидою та покладанням квітів до його могили на Микулинецькому кладовищі.

Читайте також

Як шануватимуть тернополяни Івана Пулюя у день 100-річчя від дня смерті?
Сергій Надал: «1 січня – 109 річниця від дня народження українського Пророка»
Тернопільські активісти на колесах відзначили 4 річницю

«Саме за часів бургомістра Лучаківського Тернопіль зробив величезний крок у власному розвитку і з провінційного містечка перетворився на один із центрів Галичини та Австро-Угорщини, – зазначив Сергій Надал. – Лучаківський ініціював зведення електростанції, прокладення водогону і каналізаційної системи, розробив парк відпочинку, вулиці почали будувати за новітнім зразком. Вже тоді Тернопіль став не географічно, а насправді важливим європейським містом. На посаді бургомістра Тернополя він завдав високі стандарти професіоналізму та праці на користь мешканців. У громадському житті зробив все можливе для збереження та примноження українського Тернополя. Розвивав українську культуру та мистецтво. І саме ці високі стандарти є і будуть прикладом для наслідування усіх нас».

Довідка. Володимир Лучаківський (19.03.1838-19.04.1903) – український громадський діяч, письменник, перекладач, адвокат і перший українець-бургомістр у Тернополі. Він очолював товариство «Руська бесіда» та філію «Просвіти», був членом тимчасового комітету для укладання Статуту фундації ім. князя Острозького, став засновником багатьох українських культурних установ. Для створеного українського театру переклав понад 20 п’єс. Як бургомістр зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою та залучав їх до культурного життя Тернопілля.

null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бургомістр, #лучаківського, #річниця
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: