Особливості нересту деяких видів риб Тернопільської області

Опубліковано:
20 Березня, 2018

Відомо, що нерест риби істотно впливає на її клювання, тому будь-який рибалка повинен добре розбиратися в термінах нересту того чи іншого виду риби. Крім того, знаючи такі терміни, можна бути впевненим в тому, що не доведеться платити значні штрафи за вилов риби в заборонений нерестовий період.

Нерест – процес природного відтворення, і потужний інстинкт, під час якого у риби приглушуються усі інші рефлекси, в тому числі самозбереження.

Температура, при якій відбувається нерест риб

Вид риби

Температура, °С

Щука

4-13

Лящ

11-23

Окунь

9-12

Карась

14-19

Сом

16-28

 На нерест риби впливають чимало чинників, серед яких найголовніший – температура води. Для кожного виду риби діапазон температур свій. Якщо температура несприятлива – вода дуже тепла або, навпаки, занадто холодна, – нерест може взагалі не розпочатися або пройти частково. Від різкої зміни температури води може загинути відкладена ікра та мальки, які вже з’явилися. Ще під крижаним покривом риби розпочинають весняний хід.

У більшості наших прісноводних риб нерест проходить з весни до початку літа: у квітні нереститься щука, окунь, судак, з середини і до кінця травня – лящ, короп, карась. Кожен вид риби для нересту йде на спеціальні місця – нерестовища. Нерест щуки, коропа, ляща, судака проходить переважно в заплавах річок, на трав’янистих мілководдях.

Плодючість у риб різна і виражається в тому, яку кількість ікринок відкладає середньостатистична самка. Самка карпа, наприклад, відкладає до 1,5 млн. ікринок, а сома – всього біля 500 штук. Учені встановили, що у коропа 97% мальків не доживають до трирічного віку, причому 93% ікринок гине протягом перших 7-10 діб після відкладання, – їх з’їдають інші риби, земноводні, водоплавні птахи, їх зносить течією.

Як відбувається нерест риби?

Перед нерестом риба збивається в зграї, які починають повільно просуватися в верхів`я водойм. Тут, місця нересту риба можуть бути різними. Одні риби воліють відкладати ікри на раніше уподобаних місцях, а інші намагаються зайти на мілину, де і відкладають ікру.

Самки відкладають ікру на дно, в воду або на рослини, а самці запліднюють її насіннєвий рідиною, що міститься в молоці. Одну самку щуки супроводжують на нерест 3-7 самців. Лящі нерестяться на світанку: вибравши місце, пара лящів починає плавати по колу діаметром 4-8 метрів. Під час руху риби б’ють хвостами по воді, розсіюючи ікру, яка опускається на водорості. Самка сома перед нерестом викопує передніми плавниками заглиблення в субстраті, куди і відкладає ікру. Пара сомів охороняє свою кладку до періоду коли викльовуються мальки. Представники деяких груп (наприклад, лососеві) після викидання ікри гинуть. Їх тіла стають кормовою базою для мальків.

Особливості нересту деяких видів риб Тернопільської області.

Із риб у річках і ставках Тернопільської області водяться: короп, карась, в’юн, окунь, лящ, лин, щука, сом звичайний, пічкур звичайний, краснопірка та інші.

Нерест щуки

Віддає перевагу нереститися на прогрітому мілководді з глибинами до 1 метра. Течія повинна бути слабка або відсутня взагалі. Дно повинно бути тверде, але обов’язково з залишками трави. Нерест проходить бурхливо з великою кількістю сплесків. У нересту бере участь одна самка і до десяти самців.

Нерест окуня

Ця риба нереститься великими зграями. Причому в одній зграї об’єднуються окуні самих різних розмірів і різного віку. На відміну від щучого нересту у окунів самців бере участь лише в 3-4 рази більше, ніж самок. Метання ікри – у вигляді стрічки з ікринок і відкладається на водну рослинність.

Нерест судака

Цей ікластий хижак вибирає для нересту місця з глибинами 1-4 метри. Як і у випадку зі щукою і окунем течії не повинно бути зовсім або вона має бути слабкою. Самки нагрібають плавниками з водної рослинності та грунту подобу гнізда і відкладають туди ікру. Після ікрометання судаки ще якийсь час охороняють це гніздо. Що цікаво ще, так це те, що іноді судакові нерестовища збігаються з місцями нересту ляща і ці риби цілком нормально співіснують.

Нерест ляща

Нерест ляща хоч іноді і збігається за часом і за місцем з судаком, але в багатьох випадках нереститься лящ окремо в прибережній зоні з густою підводною рослинністю. Нерест ляща відбувається найчастіше в світанкові години.

Отже, нерест – це особливий період у житті мешканців водойм. І від того наскільки успішно та вдало він пройде залежить майбутнє рибних ресурсів. Тому працівники Тернопільського рибоохоронного патруля закликають небайдужих громадян, особливо риболовів, не залишатися байдужими до фактів порушення природоохоронного законодавства, дотримуватися правил рибальства та не допускати лову в період нересту. Адже основною метою є збереження та примноження рибних запасів водойм області.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #нерест, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #риба, #став, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: