МОЗ скасував медкарти для вступу до школи і в дитсадки

16.03.2018 17:23   Джерело: Ukr.Media
Опубліковано : Новини Тернопілля

У вівторок, 13 березня, набув чинності наказ Міністерства охорони здоров'я № 157 від 26 січня 2018 року, яким скасовується ряд форм первинної облікової документації, зокрема медична карта дитини для вступу до школи та дитячий садок. Про це повідомляє прес-служба міністерства, передає Ukr.Media.

"Медики України щорічно заповнювали до мільйона медичних карток дитини (026/у), які вимагали для прийняття в дитячий садок і школу. Цей документ на 8 сторінках А4 заповнювався від руки і зберігався в школах і дитячих садах", - йдеться в повідомленні.

У Моз зазначають, що зберігання персональних медичних даних у навчальних закладах суперечить законодавству, оскільки вони не мають ліцензії на медичну практику. Всі дані про дитину повинні зберігатися у лікаря, якого вибрали батьки, підписавши відповідну декларацію.

"З 13 березня для надходження в школу або дитячий сад медична карта дитини є непотрібною. Її форма є недійсною, від батьків не мають права її вимагати", - підкреслили в міністерстві.

Всього, згідно з наказом Моз, скасовуються такі форми:

- № 025-2/о "Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів"

- № 030/о "Контрольна карта диспансерного спостереження"

- № 025-3/о "Медична карта студента № __"

- № 025-4/о "Талон на прийом до лікаря"

- № 025-6/о "Талон амбулаторного пацієнта"

- № 026/у "Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)"

- № 031/о "Книга запису викликів лікарів додому"

"Це ті облікові форми, які використовувалися насамперед при наданні первинної медичної допомоги. Як показує практика, для врахування лише одного візиту пацієнта в медичному закладі необхідно було зробити записи в 5-10 різних паперових документах, інформація в яких дуже часто дублюється, поставити значну кількість різних підписів і печаток", - зазначили в Моз.

Замість паперових талонів наказом впроваджується оновлена форма 074/о "Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів". Ця форма стандартом обліку візитів пацієнтів в медичних інформаційних системах і буде формуватися автоматично на підставі записів амбулаторної карти.

На перехідному етапі заклади первинної медичної допомоги, які поки не комп'ютеризовані, повинні будуть вести таку відомість у паперовій формі, однак, зазначається, що кількість інформації для її заповнення істотно зменшилася.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Ukr.Media  

Коментарі