Орден «За спасіння життя» – частинка великої подяки від усієї спільноти тим, хто допомагає і рятує, – Віктор Овчарук

Опубліковано:
16 Березня, 2018

«Орден «За спасіння життя» – частинка великої подяки від усієї спільноти тим, хто допомагає і рятує»

На цьому наголосив голова обласної ради Віктор Овчарук під час п’ятої церемонії нагородження громадською відзнакою – орденом «За спасіння життя». Відбувалася вона у Марійському духовному центрі в Зарваниці.

«Не існує у світі такої одиниці виміру, якою б можна було визначити цінність кожного врятованого життя. Найвищої пошани та поваги заслуговують ті, хто надає медичну допомогу нашим бійцям, евакуює поранених, хто, ризикуючи собою, виносить людей з пожежі чи витягує з водойми, ті,  хто запобігає абортам і дає шанс з’явитися на світ ще одній людині. Пошана і дяка тим, хто підтримує українське військо чи допомагає зневіреним знову відчути смак життя. 

Низький уклін науковцям-медикам, які працюють в ім’я здоров’я людини, капеланам, які підтримують духовно наших захисників, – зазначив Віктор Овчарук. –  Ця заснована у Тернополі  громадська відзнака  об’єднала уже понад 30 достойників  – медиків, військовослужбовців, волонтерів, рятувальників, капеланів, священнослужителів, вчених, студентів.  Об’єднала людей з різних міст, різних країн і навіть різних континентів. І щоб не говорили про прагматичність чи суворість сьогодення,  у цьому світі є дуже багато добра, самопожертви, самовідданості та героїзму. Бо кожен, хто отримує орден «За спасіння життя», виконав найшляхетнішу місію – допомогти ближньому.  Так, як робив це мій учитель, наставник, ректор Тернопільського державного медичного університету  Леонід Ковальчук, на честь якого заснована ця громадська відзнака».

2

3

Цьогоріч орденом відзначено (посмертно) Андрія Трусова із Чорткова, який загинув, рятуючи дитину влітку минулого року. Відзнаку отримала громадська організація «Колиска життя» з Тернополя, яка надає кризову допомогу вагітним жінкам та їх чоловікам, щоб запобігти абортам.   

Серед нагороджених – і громадська організація ASAP Rescue (АСАП РЕСКЮ), що займається проведенням рятувальних операцій та участі в них під час катастроф, катаклізмів та небезпечних для людей ситуацій. Орден «За спасіння життя»   отримав і український волонтерський медичний батальйон «Госпітальєри», що бере участь в російсько-українській війні на Донбасі з 2014 року. Займається наданням першої медичної, домедичної допомоги та евакуацією поранених українських воїнів у найгарячіших ділянок фронту. За час діяльності батальйону врятовано понад дві з половиною тисячі українських бійців.

Відзнаку також отримали доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри хірургії  Одеського національного медичного університету Володимир Грубнік, сім’я Річарда та Ольги Гарейчуків із Торонто, які є  засновниками громадської Організації «Армії SOS Канада»,  засновник  реабілітаційного центру БО “Допоможи Собі Сам”Сергій Куршаков із Дніпра та студент з Тернополя Володимир Скиба, який на Тернопільському ставі врятував людину, що тонула.

4

5

6

7

8

9

10

11

Довідково. Орден «За Спасіння Життя» імені академіка Леоніда Ковальчука — громадська відзнака, якою нагороджуються медичні працівники, працівники державної служби України з надзвичайних ситуацій, та  інші  особи (група осіб)  за мужність і героїзм,  виявлені при  рятуванні  життя людей, під час виконання службового або громадянського обов’язку в умовах, пов’язаних з ризиком для власного здоров’я, а також за систематичну працю і наукові відкриття в галузі медицини, що дало змогу зберегти здоров’я української нації. Нагорода започаткована у 2016 році.

Відзнаку вручають двічі на рік — 15 березня та 1 жовтня — у дні вшанування пам’яті видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, Заслуженого діяча науки і техніки України, професора, ректора Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського Леоніда Ковальчука.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #овчарук, #орден, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: