Чому 10 березня не можна спати вдень і в жодному випадку не дивитися у вікно

Опубліковано:
10 Березня, 2018

У церкві 10 березня вшановується пам’ять священнослужителя Тарасія, який також відомий як архієпископ Константинопольський. Він прославився своїми добрими справами, виступав як захисник слабких і знедолених, займався спорудженням численних притулків та лікарень, передає Ukr.Media.

Слов’яни вірили, що 10 березня необхідно молитися Тарасу, який допомагає позбавитися від лиxoманки (кумохи). Цю хвоpoбу уявляли у вигляді злoї баби, яка приходить вночі і проникає у людей, котрі сплять. Тому намагалися 10 березня не лягати спати в денний час.

Якщо раптом людина відчуває наближення лиxoманки, потрібно, не встаючи з ліжка, обсипати простір навколо себе ячмінем і вимовити: “Пробач, сторона, мати сира земля! Ось тобі крупинок на кашу, от і тобі, кумохо!”. Після цього кланяються на всі чотири сторони і вірять у швидке одужання.

Вірили, якщо в цей день знайти стару шкіру, яку скинула змія, то її, за прикметою, потрібно завжди носити з собою – це гарантує захист від важких хвоpoб. Також вважали, що не можна дивитися у вікно 10 березня – можна лиxoманку підчепити, а якщо двері 10 березня несподівано з петель зірвалися – це віщує бiду для сім’ї.

Народні прикмети на 10 березня

Якщо у місяці роги круті, то чекали морозів найближчим часом

Якщо на Тарасія, 10 березня, випадає сніг, то перед Великоднем тиждень буде дощовим і холодним

Чути каркання ворон – прикмета того, що літо буде непогожим, з великою кількістю дощів

Якщо граки в’ють гнізда на деревах – можна розраховувати на встановлення стабільно теплої погоди

Якщо 10 березня капусту і помідори висадити, то це обіцяє хороший врожай.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #10 березня, #весна, #день ангела, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #прикмети, #тарасія, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: