Перше кохання Тарас Шевченко зустрів не в Моринцях, а у Вільнюсі

Опубліковано:
9 Березня, 2018

Безперечно, у кожного з нас Свій Шевченко. І хоча я народилась неподалік Моринців, по справжньому відчула його простоту і велич у… Вільнюсі, місті юності майбутнього поета. На уроках літератури нам розповідали про перше кохання Тараса у тринадцять років до дівчинки Оксани. А виявляється, справжнє перше кохання захопило його у тодішньому Вільні. Обраницею стала полька Ядвіга Гусиковська. Можна тільки уявити, як йому там малювалось, коли всі думки крутились довкола  милої Ядзі… Згодом в одному з листів до котрогось із приятелів він згадає, що воно (кохання) облагородило колись його душу.

Читайте також

9 березня – День народження Тараса Шевченка

Прямую Старим містом до університету, якому вже за 500 років! Тут блукав колись із своєю красунею Тарас. Минаю вулички – Університетську, Іона, Пілес, Скало… Аж ось й історичний факультет. Вхід відразу на першому поверсі. Ліворуч дверей таблиця з датою перебування юнака у столиці Литви. А ще поетичний рядок з вірша: «Вільно… дороге моєму серцю». Підіймаюсь на горішній поверх. Кажуть, що там колись давав уроки юному Тарасу художник Ян Рустем. Кімната, де все відбувалось – зараз деканат історичного факультету. Секретарка Тетяна зустрічає приязно. Каже, що коли тут робили євроремонт, вирішили залишити первинний пласт стіни з орнаментом та малюнками. З трепетом у душі фотографую: «У цих стінах був Тарас. Він їх споглядав». В університетському дворику костел святих Іоанів. Якщо тут працював Ян Рустем, то, може, й Тарас йому допомагав? Різні думки заповнюють розум. Однак невблаганний час безповоротно поглинув інформацію. А мовчазні стіни, обтяжені старовинними іконами – тим більше, якщо й знають (а таки знають!), вже нічого ніколи не скажуть.

У Старому місті, у скверику між вулицями Базіліону, Арклю і Вісу Швянтую – пам’ятник Тарасу Шевченкові, вулиця його імені. У Литві шанують нашого Поета, бо ж історія наших двох народів – спільна.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вільнюс, #кохання, #шевченко
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: