Непрозорість батьківських внесків у школах: чи є вихід із ситуації?

06.03.2018 09:33   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Батьки постійно змушені здавати гроші на ремонт, ганчірки, миючі засоби для тих класів, де навчаються їх діти. І все б нічого, але інколи суми є досить велики. Мама, яка працює на одній роботі, часто не в змозі віддавати такі гроші  для школи, не знаючи, куди вони підуть. Тим паче, коли дитина жаліється, що у туалетах все одно немає мила для рук. Батьків хвилюють питання: куди ж йдуть ці кошти, чи використовують їх цільово, чому взагалі існує «подвійне фінансування»?

Експерти освітньої групи Української Галицької Партії формують чітку систему прозорої фінансової співпраці між навчальними закладами та батьками.

Зазвичай батьки надають кошти до ДНЗ у готівковій формі, і ці кошти не документуються відповідно до законодавства. Відтак, згодом немає підстав для звітності. Це велика проблема, яку потрібно нагально вирішувати.

Батьки мають впливати на освітній процес, зокрема його фінансовий аспект, а розподіл та використання грошей навчальними закладами має бути зрозумілим, прозорим та відкритим.

Відтак, Українська Галицька Партія пропонує впровадити автономію шкіл та дитсадків. Адже це важлива складова нового підходу, де будуть враховані інтереси батьків і вони зможуть контролювати витрати навчальних закладів. Переваги автономії очевидні, адже власні ресурси зможуть використовуватися найбільш оптимально. Дуже важливо, що навчальні заклади вирішуватимуть поточні, нагальні проблеми, які існують вже протягом тривалого періоду. Бо сьогодні маємо велику проблему з цільовим направленням коштів: часто за бюджетні гроші замінюють нещодавно встановлений паркет, коли у школах немає туалетного паперу і рушника. При автономії навчальних закладів, саме батьки на місцях зможуть вирішувати, які товари доцільніше закупляти, які послуги варто замовляти та які роботи слід виконувати найближчим часом.

Відтак, повинна зрости відповідальність батьків та колективу навчального закладу. Без належного контролю така схема роботи не забезпечить ефективності.

Українська Галицька Партія пропонує створювати батьківські ради з розширеними повноваженнями. Що важливо, вони мають право брати участь у визначенні директора навчального закладу, у фінансовому плануванні, здійснювати благодійні внески на конкретні потреби.

Досвід європейських країн показує, що надзвичайно ефективним є створення єдиної електронної системи, де батьки зможуть бачити прозоре використання коштів. Така платформа допоможе залучати усіх батьків до управлінського процесу і, водночас, дозволить керівникам навчальних закладів бачити успіхи та проблеми освіти.

В Українській Галицькій Партії переконані, що лише активна позиція батьків, їх небайдужість зможуть змінити теперішню ситуацію на краще. Ус ібажаючі можуть долучитися до діяльності освітньої експертної групи. Офіс УГП знаходиться на Медовій, 18.

Проблеми існують - вирішуймо їх разом!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі