Тернопільські лікарі: чому у вас вдома сльозяться очі і хочеться чхати?

Опубліковано:
3 Березня, 2018

Тернопільські медики зауважують, що, напевно, багато хто помічав, що після прибирання помешкання очі починають сльозитися і нестримно хочеться чхати. Це  алергія на домашній пил. Пилові алергенні кліщі можуть викликати і атопічну бронхіальну астму, алергічний бронхіт, риніт, конюктивіт, дерматит інші захворювання. На Тернопільщині пиловий алергенний кліщ також не рідкість. Аби дослідження проб побутового пилу з метою виявлення алергенних кліщів, фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України  проводять відбір проб.

«Протягом 2017 року було відібрано в ДНЗ, школах-інтернатах, перукарнях і ін. 892 проби побутового пилу, 114 – з пиловими кліщами. З 23 ДНЗ в 11 вивлено кліщі. Найбільша кількість кліщів виявлялась в пробах побутового пилу з постільної білизни, матраців.

Ми стикаємося з пилом щодня. Кліщі домашнього пилу дуже дрібні (0,1-0,5 мм), не видні неозброєним оком. В одному грамі пилу може міститися від 200 до 15 тисяч кліщів.

Читайте також

Тернопільські лікарі: 7 способів профілактики зимових застуд

Місце проживання цього кліща – постіль, живлення – виключно продукти епідермісу людини, волосся та ін. рогові залишки. Температура 20-30 0С і вологість близько 70%, слабо провітрювані приміщення – ідеальні умови для швидкого розвитку. Основними місцями локалізації алергенних кліщів служать матраци, пір’я подушок. Тут же кліщі можуть ховатися від механічних дій і при настанні неблагоприємних для розвитку умов. Також вони заповзають в одяг, килими, м’які іграшки, під плінтуси і паркет.

Основний алерген міститься в хітиновому покриві кліщів, а також в відходах їх життєдіяльності – фекальних кульках, один кліщ виділяє їх біля 15 в день. Фекальні частки мають виняткову здатність викликати алергію. Піднявшись у повітря, вони подовгу не осідають змішуються з домашнім пилом, і при вдиханні потрапляють у дихальні шляхи людини, викликаючи водяні виділення з носа і приступи багаторазового чхання, свербіж крилець носа, сльозоточивість, кашель, а в тяжких випадках – приступи задухи і до розвитку бронхіальної астми.

Як захиститись від пилових кліщів?

Особливо необхідна щотижнева обробка м’яких меблів, регулярна просушка постелі. Дитячі іграшки зберігати на полицях, що зачиняються. З метою знезараження дитячі іграшки кладуть на добу в морозильну камеру, а потім перуть. Деякі дослідники відзначають, що кліщі, а особливо їхні яйця швидко гинуть при контакті з сіллю. Тому можна рекомендувати миття підлоги водою з додаванням солі (10-20%) розчин.

Не слід заставляти житлові кімнати, особливо спальні, меблями. Не зберігати речі під ліжком (всі поверхні повинні бути легко доступні для прибирання).

Як найчастіше піддавати постільні речі впливу вітру, морозу (низька та висока температура вбивають кліща) й особливо – впливу прямих сонячних променів. Встановлено, що алерген, отриманий із кліщів, не руйнується при кип’ятінні упродовж години, але цілком втрачає свою активність при опромінені ультрафіолетовими променями протягом двох годин.

Якщо у Вас алергія і Ви не можете встановити причину, – спробуйте перевірити своє помешкання на безпечність щодо пилових алергенних кліщів звертайтесь в паразитологічну лабораторію ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», консультації за телефоном 52-49-80», – розповідає ентомолог С.Величко.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #алергія, #кліщ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пил, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: