В серпні 1933 році було створено Кременецьку планерну школу під назвою «Соколина Гора». Навчальний заклад став одним із найвідоміших планерних осередків країни.

Мотивом до її утворення було те, що один з викладачів разом із студентами власноруч створив планер.

Було вирішено, що школа була утворена поблизу Кременця, а точніше села Куликів. В першій рік в школі був лише один планер типу «Ворона».

В 1934 році шефство над Кременецькою планерною школою взяла Лігу військових повітряних сил Волинського Округу (LOPP), центр якої тоді знаходився в місті Луцьку.

Саме з ініціативи «луцької ліги» в 1934 році в «Соколиній Горі» було організовано два курси навчання пілотів. Для початку тут звели ангар, в якому можна було розташувати десять планерів, окрім того звели  господарські будівлі та житло для інструктора.  

З часом школа отримала два нові планери «Ворона», а згодом «Чайка» і «Комар».

В 1935 році комендантом школи стає Ян Збігнєв Мікульський, відомий польський льотчик та планерист, інструктор, який після Другої світової  війни в ранзі майора займався підготовкою планеристів Пакистанської школи військової авіації.

Його дружина Марія –  перша жінка інструктор, яка навчала літати на планерах в Польщі. Колеги за її вдачу називали її «Пантера».

В роки Другої світової війни подружжя було пілотами військових сил.

З ініціативи Яна Збігнєва Мікульського в 1936 році на території школи з’явилось два нових ангари, будинок адміністрації, приміщення для занять, актовий зал. В 1936 році в школі було видано дипломи 252 пілотам.

В кінці 1930-х років Волинська планерна школа «Соколина Гора» була в числі кращих в країні.

Випускницею школи була донька маршала Юзефа Пілсудського – Ядвіга Пілсудська. Дівчина вступила до школи у віці сімнадцять роківі була наймолодшою дівчиною-пілотом у Польщі. Щотижня потягом вона приїздила з Варшави до Кременця.

Ядвіга стала пілотом-асом Королівських авіаційних сил Великої Британії. Під час Другої світової війни стала однією з небагатьох жінок, котрі брали участь у повітряній битві за Британію.

В 1939 році Кременецька школа мала четвертий рівень акредитації, але з початком Другої світової війни її діяльність припинилась.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

1936 рік

 

null

Будівництво ангару

 

null

Кременецька планерна школа

 

null

Кременецька планерна школа

 

null

Марія Юнг-Мікульська

 

null

Планер «Ворона»

 

null

Планер «Комар»

 

null

Планер «Орлик»

 

null

Ядвіга Пілсудська в Кременецькій школі

 

null

Ядвіга Пілсудська

 

null

Ян Збігнєв Мікульський

Фото: http://fotopolska.eu, https://pl.wikipedia.org

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кременець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #планер, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: