Тернопільські медики зауважують, що жінки в період менопаузи, чоловіки при неправильному способі життя і харчування часто стикаються зі слабкістю черевних м’язів і закрепами. Справитися з цією проблемою можна, але необхідно вчасно поставити діагноз і змінити свій спосіб життя.

«Атонія кишечника – патологічний стан, що характеризується труднощами в очищенні кишечника природним способом, іншими словами – це закріп через слабкі м’язи таза і черевної стінки. Періоди між актами дефекації стають тривалими, але навіть якщо даний акт відбувається, він супроводжується посиленими потугами.

Потрібно знати, що атонія кишечника завжди супроводжується закрепом. При цьому наявність закрепу не обов’язково вказує на дане захворювання, його причини можуть бути зовсім інші, тому діагноз обов’язково повинен встановлювати лікар.

Причини і провокуючі фактори

Рідко, коли атонія кишечника викликана тільки одним фактором, в більшості випадків спостерігається 2-3 або більше причин:

зловживання алкогольними напоями та тютюнопалінням;

вживання їжі понад необхідної кількості (людина переїдає);

основний раціон полягає у великій кількості вуглеводів (без рідини, білків, жирів, вітамінів, макро- і мікроелементів);

надмірне використання медикаментозних засобів, які провокують проблеми з кишечником;

проблеми з ендокринологічною системою людини;

атеросклероз судин, які розташовані в районі кишечника;

голодування;

стреси і психічне перевантаження;

вагітність і пологи;

менопауза;

емфізема легенів;

інфекції;

сидячий образ життя.

 Симптоми

Оскільки закреп є головним симптомом даного захворювання, то всі супутні йому прояви безпосередньо відносяться і до атонії кишечника:

млявість і знижена фіз. активність;

неадекватна тяга до сну;

апатія;

головні болі незрозумілої етіології;

біль в животі, здуття, некомфортні відчуття, важкість;

проблеми з апетитом;

якщо дефекації немає більше 3 днів, може бути підвищення температури тіла.

Діагностика

В першу чергу лікар для визначення діагнозу опитає хворого на наявність можливих причин і симптомів атонії кишечника. Далі справа за лабораторією та процедурами: будуть призначені аналіз і бак. посів калу, колоноскопія. Остання необхідна для виявлення можливих патологій будови кишечника.

Для постановки даного діагнозу необхідні консультації проктолога і гастроентеролога.

Наслідки

Тривалий закріп не минає безслідно. В організмі накопичуються шкідливі шлаки, а в кишечнику з’являються калові камені (копроліти), слиз і токсини.

Всі ці шлаки і токсини, накопичені в товстому кишечнику, всмоктуються в кров, і відбувається інтоксикація організму. Погіршується загальний стан людини, порушується гормональний та імунний фон.

Якщо дуже довго не звертати уваги на запори, підвищується ризик онкозахворювань.

Лікування

Важливо дотримуватися правил 3-х разового прийому їжі і щодня спорожняти кишечник. Щоб останній процес проходив легше, існують спеціальні вправи.

Великий ефект досягається комплексом: харчування, гімнастика, масаж. Якщо не допомагає, використовують гліцеринові свічки і прописані лікарем препарати.

Харчування

Воно повинно бути невеликими порціями 5-6 разів на день. Це не означає, що протягом дня будуть постійні перекуси. Просто візьміть маленьку тарілку і не їжте більше, ніж в неї поміщається. Таким чином, шлунково-кишковий тракт швидше впорається зі слабкістю м’язів. Не забувайте про достатню кількість чистої води. Бажано, щоб її було не менше 2 л на добу.

Не менш важливі продукти, які ви будете включати в раціон:

білий свіжий хліб замініть на висівковий,

на сніданок їжте гречку в кефірі (1-2%) без солі і приправ (крупу на ніч залийте окропом – потрібно не менше 12 годин, щоб вона настоялася);

червоний буряк;

чорнослив;

манна каша (без цукру і солі, можна додати трохи меду в теплу кашу)

апельсини;

нежирна риба;

морква (бажано в свіжому вигляді: на дрібній тертці).

Приберіть з раціону:

здобні продукти, випічку;

консерви;

«Міцні» бульйони;

свиняче сало;

незбиране молоко.

Ми впевнені, що наші поради обов’язково вам допоможуть впоратися з проблемою слабкості кишечника, і закріпи назавжди вас покинуть», – розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кишечник, #лікування, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: