Тернополяни будують іґлу – житла зі снігу та запрошують пожити, як ескімоси

Опубліковано:
28 Лютого, 2018

Жити, як ескімоси, або хоча би провести одну ніч у сніговому наметі – іґлу запрошують тернопільські туристи. Свої походи горами ця група не припиняє протягом року. Взимку беруть з собою лижі. Людей, які погодяться мандрувати зимою, спочатку тренують, навчають правильно поводитися в горах та дають навики користування лижами, нартами. Ще одна беззаперечна родзинка такої мандрівка – це участь у будівництві зимового житла, яке надійно захищає від вітру, морозу та будується усього за декілька годин. Володимир Горон, керівник Ture Komanda: “Часто у нас запитують, де проходить ночівля наших туристів під час походу в зимові гориІ багато хто, почувши слова ” #СлонячеІґлу” думає, що це жарт, адже як будиночок зі снігу може бути пристосованим для ночівлі? А ми вам ще більше скажемо – іґлу ідеально захищає від холоду та вітру.” 

Іґлу у перекладі з інуктітута (є і така мова) означає ―зимове житло ескімосів. У своїх житлах ескімоси роблять вікна із тюленячих кишок чи льоду. У Слонячих іґлу (від назви кемпінгу “Білий слон”) і без таких вікон сонце освітлює все всередині. Одне із перших іґлу туристи побудували взимку 2016 року в Ґаджині під горою Шпиці, пізніше у мальовничий полонині ЧуфроваДля будівлі використовують не лопату, а спеціальний інструмент IceBox, який купили спеціально для формування “цегли” зі снігу. Такі будиночки залишаються в горах та можуть прийняти ще туристів-мандрівників. У середині конструкції діаметром 3,35 м (разом із товщиною стіни), комфортно ночують чотири особи. Реалізація ідеї з альтернативною ночівлею можлива тільки за умови сніжної морозяної зими. Цієї зими туристи збудували п’ять іґлу, але через постійні відлиги зараз робочими є тільки дві. Володимир Горон: “Коли зимою спимо в звичайних наметах, то буває і мінус 20тому + 5 в іґлу то вже комфорт і не холоднозалежить від спального мішка і людини яка в ньому спить“.

Для довідки: іґлу — зимова куполоподібна хижа з прямокутних і трапецієподібних плит снігу або льоду в ескімосів, діаметром 3-4 метри і висотою близько двох метрів. Внутрішня температура швидко нагрівається, стіни оплавляються, але конструкція не тане, через сніг, який виводить зайве тепло назовні хижі в мороз. Складається хижа блок за блоком у вигляді «равлика». Іґлу можуть мати до п’яти кімнат, в яких може проживати до 20 осіб. Великі іглу можуть будуватися з кількох менших з’єднаних за допомогою тунелів і мати спільний вихід на зовні. Такі іґлу використовувались для общинних свят і традиційних танців.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ескімос, #житло, #іглу, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: