На Тернопільщині в сільгосппідприємствах та фермерських господарствах за останні роки  удвічі збільшили  посівні площі під цукровими буряками, довівши їх до ЗЗ,З тис. га. Аграрії виконали обіцянку дану переробникам цукросировини, котрі за виробничий сезон переробили понад 2,5 млн тонн солодких коренів. Цукровари області з Чорткова, Хоросткова, Збаража й Козови наварили 283,5 тонн солодких кристалів. За цим показником область займає друге місце в  України після  вінничан, а  хмельничани – треті. Лідерські позиції  аграріїв краю утримують за рахунок урожайності цукристих. З одного гектара збирають 563 центрів цукрових буряків.

Вперше за всю  історію ведення буряківництва на Тернопільщині найвищий урожай солодких коренів виростили у ПП «Обрій» Чортківського району. Рекорд становив 986,4 центнерів з гектара.

– Рослинництво у нас домінуюча галузь, прибуткова і перспективна, – розповідає директор сільгосппідприємства, заслужений працівник сільського господарства України Степан Данилишин. – На сьогодні  ми обробляємо 2675 гектарів орної землі, що орендуємо в селах Великі Чорнокінці, Давидківці, Тарнавка, Воля Чорнокінецька. Розмір у грошовому і натуральному  виразі власникам практично збільшили у 1,5-2 рази. Також за рахунок сталого зерновиробництва восени збільшили обсяг виробленої сільськогосподарської продукції. Агрономічна служба ПП «Обрій», яку очолює молодий, але професійний фахівець, Микола Золотий вчасно заробили згідно усіх новітніх технологій насіння озимих культур. Посіяли 800 гектарів озимої пшениці вітчизняних, закордонних сортів та селекцій, а ще 400 гектарів  озимого ріпаку. Під весняний зяб виорано  і вирівняно усі площі. Вся ґрунтообробна і посівна техніка готова до виходу в поле. Дотримання структури сівозмін  – головний для нас закон поля. Щорічно вносимо крім мінеральних добрив та їх компонентів органічні добрива, адже утримуємо чимале поголів’я великої рогатої худоби і свині. Земля – це тарілка, що покладеш, то будеш їсти, її не обдуриш. Цукрові буряки вирощували на 150 гектарах, посіяли сорти «Гайтана» та «Дарія». Для їх вирощування маємо   всю необхідну техніку й  обладнання, застосовуємо найновіші технології в сучасному буряківництві. Заробляли насіння цукрових буряків  у ґрунт імпортними сівалками  досвідчені механізатори Андрій Когут, Ігор Гордій, систему захисту рослин вчасно провів тракторист Юрій Федоренко. Іван Колос збирав урожай солодких коренів голландським бурякозбиральним комплексом,  навантажував  їх на потужні КАМази Зіновій Федорів.   Перевозили бурякосировину на Чортківську філію ТОВ « Радехів-цукор» водії Михайло Савчук, Гадір Абушев, Олег Галушко, Петро Манорик, Ярослав Лещишин та  Любомир Кульчицький. Увесь  процес бурякозбирання  був під постійним контролем інженерно-технічної та агрономічної служб, і вони з ним впоралися. Втрат як під час копання, так і збирання, і перевезення урожаю не допустили. Рекорди – рекордами, а обробіток землі – важка  праця наших працівників, які плекають достаток у наших сім’ях й родинах.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #буряк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #обрій, #степан данилишин, #тернопіль, #тернопільські новини, #цукор
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: