Президентство Віктора Ющенка: 10 фактів, про які варто пам’ятати

Опубліковано:
26 Лютого, 2018

Віктор Ющенко (народився 23 лютого 1954, с. Хоружівка, Недригайлівський район, Сумська область, Українська РСР) — український політик і державний діяч, голова партії «Наша Україна» (2005–2013), засновник та Голова Ради Інституту Президента Віктора Ющенка «Стратегічні ініціативи». Третій Президент України (2005–2010), голова Національного банку України (1993—2000), прем’єр-міністр України (1999–2001), лідер Помаранчевої революції.

1. Президентська каденція Віктора Ющенка почалась у результаті перемоги Помаранчевої революції – мирного протесту проти фальсифікації виборів. Заради збереження миру і спокою в Україні кандидат Віктор Ющенко відмовився від значної частини президентських повноважень.

2. Президент Ющенко активно протидіяв корупції. Саме через корупційні звинувачення Президентом було відправлено у відставку Уряд Юлії Тимошенко і Голову РНБО Петра Порошенка. Президент домігся найуспішнішої антикорупційної реформи в історії України – впровадження ЗНОІндикатор контролю корупції за часів Президента Ющенка мав найвищі показники.

3. Президент Ющенко був гарантом чесних виборів, внаслідок яких уряди очолювали представники різних політичних партій. Він протистояв спробам узурпації влади з боку політичних сил, які представляли лише частину українського суспільства. Зокрема, в 2007 році Президентом було достроково припиненоповноваження Верховної Ради України. В 2010 році Президент Ющенко прийняв волю Українського народу і забезпечив мирний перехід влади.

4. Протягом всього президентського терміну Віктор Ющенко послідовно відстоював свободу слова в Україні. За часів Ющенка в Україні була вільна преса без “темників” і цензури.

5. Президент Ющенко ніколи не зловживав повноваженнями, завжди дотримуючись принципу верховенства українського закону, а не закону сили. Цілком закономірно, що в 2005 – 2009 роках відбулося суттєве зниження рівня злочинності в Україні.

6. Президент Ющенко проводив політику відновлення національної пам’яті. 28 листопада 2006 року Верховною Радою України було прийнято внесений Президентом законопроект «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні». В січні 2009 року Президент Ющенко видав Указ щодо розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні. В січні 2010 року він підписав Указ «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті».

7. Одним із ключових напрямків внутрішньої політики Президента Ющенка була українізація. На момент завершення його каденції понад 80 відсотків учнів загальноосвітніх шкіл і студентів вищих навчальних закладів проходили навчання українською мовою.

8. Президент Ющенко проводив незалежну зовнішню політику. В 2005 році згідно до його Указу було розпочато (і остаточно завершено в 2008 році) виведення українського миротворчого контингенту з Республіки Ірак. В серпні 2008 року він організував поїздку голів п’яти європейських держав до Тбілісі, врятувавши Грузію від російської окупації.

9. Президент Ющенко домігся скасування дискримінаційної поправки Джексона-Веніка. В 2008 році Україна стала членом Світової організації торгівлі. Саме за часів Президента Ющенка економічної свободи в Україні було найбільше.

10. Президент Ющенко чітко назвав євроатлантичну інтеграцію головним зовнішньополітичним пріоритетом України. Саме за часів Президента Ющенка було виконано велику підготовчу роботу до Угоди про Асоціацію між Україною і Європейським Союзом, закладено основи для майбутнього членства України в НАТО і ЄС.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #віктор ющенко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #помаранчева революція, #Президент, #тернопіль, #тернопільські новини, #факти
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: