«Щоб не здавати на крейду та ганчірки», – у Тернополі обговорили, як контролювати батьківські внески у навчальних закладах

Опубліковано:
22 Лютого, 2018

Сьогодні у тернопільських садочках та школах ситуація із фінансуванням потребує значних змін. Ті дошкільнята, які потрапляють у ДНЗ, не можуть отримати належної освіти. Причиною цього є брак фінансування та його непрозоре використання. Такі фактори призводять до того, що керівники дитсадків пропонують батькам здійснювати “добровільно-примусові” благодійні внески. Сьогоднішній стан речей є надзвичайно проблематичним, адже далеко не всі батьки мають змогу “жертвувати”, часто таки, великі суми. Постає низка запитань: куди йдуть бюджетні кошти, які виділяє місто на дитсадки? Чому у навчальних закладах часто не буває навіть туалетного паперу? Хто повинен звітувати про використання благодійних внесків батьків? Що конкретно потрібно зробити, аби якість освіти наших дітей покращилася?

Українська Галицька партія з цього приводу ініціювала зустріч-дискусію “Благодійні внески в освіті: шлях до прозорості”. Активісти зібрали небайдужих батьків, експертів, вчителів. Цікаво, що останні прийшли зі своїми учнями. Така тенденція є позитивною, адже діти мали змогу висловити свої побажання.

«В нас вже є низка напрацювань освітньої-експертної групи Української Галицької Партії, які ми спільно хочемо сьогодні обговорити з учасниками, а також поділитися тими інструментами, які, зокрема, батьки вже можуть втілювати у своїх школах, де навчаються їхні діти і таким чином збільшувати свій вплив на цю ситуацію»,  – коментує Ірина Яремчук, голова міської організації Української Галицької партії.

Жвава дискусія, викликана гостротою наявної проблеми у дитячих садках та школах загалом, виявила багато протиріч, пов’язаних із непрозорим фінансуванням. Насамперед варто розрізняти благодійні внески та оплату послуг: кожен навчальний заклад повинен мати затверджений перелік платних послуг (харчування, екскурсії, вистави тощо). Кошти від них зараховуються на спеціальний фонд закладу, як і благодійні внески.

Відтак, у цьому аспекті головними проблемами є непрозоре використання грошей та “подвійне фінансування” навчальних закладів. Відомо, що кошти з бюджету надходять у загальний фонд, відповідно, їх цільове призначення важко переорієнтувати, керівники ДНЗ мають обмежений вплив на їх зміну. Батьки скаржаться, що часто змушені здавати гроші на ті потреби, які вже враховані у міському бюджеті.

Також у дитсадках та школах спостерігається закритість, неповнота та незрозумілість інформації про розподіл та використання коштів. Наприклад, моніторинг, який здійснили експерти освітньої групи Української Галицької партії у дитсадках Тернополя, показав, що із 37 дитсадків 8 взагалі не прозвітували про використання коштів. Натомість ті, що висвітлили свої звітні документи, робили це, здебільшого у вільній формі і за різні терміни. Така ситуація зумовлює необхідність впровадження єдиного дієвого механізму, який би налагодив прозорість використання коштів та дав змогу батькам контролювати керівників навчальних закладів.

“Для забезпечення прозорості, ми вважаємо, варто запровадити автономію освітніх закладів у сфері фінансування. Для того, щоб це зробити, першочергово, треба внести зміни до статуту школи і передбачити, що школа проходить не самостійне фінансування. Школа має подати запит в орган управління освітою, щоб вони прийняли про виведення освітнього закладу із централізованої бухгалтерії”, – пояснює юрист освітньої експертної групи Марта Рутковська.

Експерти освітньої групи Української Галицької партії пропонують впровадити зміни у систему фінансування ДНЗ та шкіл. На їх думку, є три кроки для істотного покращення ситуації:

1.автономізація закладів – ДНЗ та школи самостійно зможуть визначати напрями руху коштів, закупляти товари, роботи, впроваджувати інноваційні підходи в управлінні;

2.розширення повноважень батьків – батьки матимуть змогу брати участь у визначенні директора навчального закладу, у стратегічному плануванні, впливатимуть та моніторитимуть діяльність дитсадків;

3.створення єдиної системи прозорого використання коштів – є універсальні електронні системи для спрощення та прозорості управління у навчальних закладах.

В Українській Галицькій партії переконані, що лише активна позиція батьків, їх небайдужість зможуть змінити теперішню ситуацію на краще. Ус ібажаючі можуть долучитися до діяльності освітньої експертної групи. Офіс УГП знаходиться на Медовій, 18.

Проблеми існують – вирішуймо їх разом!

null

 

null

 

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #внески, #нарада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #обговорення, #тернопіль, #тернопільські новини, #угп, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: