Чи справді затриманих «кашкетників» «кришує» чиновник з Бучаччини – попри слідство, це поки невідомо

Опубліковано:
13 Лютого, 2018
В середині січня представники  ГО «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» спільно з працівниками СБУ та Бучацького відділення ГУНП в області в ході спеціальних моніторингів зловили «на гарячому» п’ятьох «кашкетників», які незаконно видобували та вантажили камінь-пісковик на території Язловецького лісництва, – пишуть Тернополяни.

 
Тоді активістів та правоохоронців здивувала та обурила поведінка затриманих, адже жителі села Стінка зухвало себе поводили та погрожували тим, що «ми зараз подзвонимо і ви нас ще супроводжувати будете». Крім того, вже під час дачі свідчень у відділку, затримані «горе-копачі» наголосили на тому, що «зелене світло» на незаконний видобуток корисної копалини загальнодержавного значення їм дав перший заступник голови Бучацької РДА Іван Кузь. Більше того, спорядженням – тросом, з допомогою якого вони вантажили камінь, дав лісник.
 
У Бучацькому відділ поліції нас коротко повідомили, що поки не викликали першого заступника, а проти затриманих відкрито кримінальне провадження. В той самий час начальник відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області Сергій Крета розповідає:
– Хочеться відзначити тісну співпрацю Бучацького відділення поліції та громадської організації «Скеля», які за два останні роки викрили більше 20-ти фактів незаконного видобутку каменю та інших корисних копалин на території Бучацького району. За даними фактами було порушено 24 кримінальні провадження, 23 з яких – вже пройшли судові засідання і покарані винні люди. Дані факти (щодо недавнього затримання «кашкетників» на території Язловецького лісництва – прим. авт.)працівники Бучацького відділення поліції внесли в єдиний реєстр досудових розслідувань частиною 2 статті 240 ККУ – незаконне видобування корисних копалин.
Правда залишається невідомим, чому для дачі свідчень правоохоронці не запросили першого заступника голови Бучацької РДА, якщо, як говорили затримані жителі села Стінки, він «дав добро»? «Тернополяни» вирішили напряму отримати інформацію у Івана Кузя, який на момент затримання «кашкетників» виконував обов’язки голови РДА (оскільки сам керманич Бучаччини в той час перебував у відпустці):
 
– Дійсно, я чув такі речі, але це не так. Напевне, це якась провокація чи щось таке. По великому рахунку, у мене багато друзів і не менше ворогів. На мою думку, так склалось, що хтось когось підмовив. Я взагалі таким не займаюсь і відношення до цього не маю. Разом з тим, прикро, що хтось так наговорює. Наскільки мені відомо, там лише раз таке прозвучало, а зараз триває слідство. Особисто мене ніхто не запрошував для показу свідчень і я навіть не знаю як в подібній ситуації себе поводити. Якщо будуть подібні заяви, то реагуватиму. А зараз це на рівні чуток. Тому я не збираюсь опускатись до рівня тих людей, які зводять наклепи на мене, – прокоментував Іван Кузь.
 
Поки така ситуація залишається «загадкою»: правоохоронці не допитали головного заступника, а той не збирається «виясняти стосунки» та «опускатись до рівня наклепників», директор ГО «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» Андрій Об’єщик розповідає, що статистика щодо нелегальної розробки кар’єрів як на території Бучаччини, так і в цілому по Тернопільській області – невтішна.
 
– Суто у Бучацькому районі впродовж 2016 року було виявлено та направлено до суду 9 аналогічних справ, у 2017 – 13 справ. Наше громадське об’єднання спільно з працівниками поліції та СБУ і надалі проводитимемо моніторинг, оскільки територія Бучацького району для нас є пріоритетною. Адже ці землі є частиною природно-заповідного фонду – Дністровського каньйону, який є одним із семи чудес України. Згідно з обласною статистикою, на Тернопільщині знаходиться близько 400-та кар’єрів, з них у кожному з 17-ти районів – лише 2-3 законні. Це орієнтовно до 40-ка кар’єрів у області є легальними, а решта – ні. У Бучацькому районі всі кар’єри знаходяться в лісах, на території природно-заповідного фонду. В ході моніторингу наприкінці 2017 року ми підбили підсумки і написали протокол спільної наради з правоохоронцями про те, що у 2018 році ми разом плануємо здійснювати нагляд: згідно плану заходів раз у місяць об’їжджати ці території для запобігання їх незаконної розробки, – ділиться Андрій Об’єщик.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кашкетник, #криша, #кузь, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: