Кір починається, як будь-яке ГРВІ: у Тернополі розповіли про перші симптоми хвороби

13.02.2018 19:13   Джерело: Сорока
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Про стан захворюваності на кір, його лікування та профілактику розповіли фахівці на прес-конференції у Тернопільському прес-клубі.

– Кір у свій час відносився до керованих інфекцій. Був період, коли ми майже забули про це захворювання. Більше того, Всесвітня організація охорони здоров’я навіть висувала програму елімінації кору, до якої приєдналась й Україна. Програма передбачала, що на території країни могли виникати тільки завізні випадки захворювання і ланцюжок не мав довгого продовження, лише приблизно 2-3 випадки. На жаль, наразі кір викликав доволі серйозне занепокоєння, адже трапляються навіть летальні випадки, – розповів заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Володимир Паничев.

Лікарі зазначають, що захворюваність на кір у Тернопільській області наразі є стабільною.

– Наразі в дитячій лікарні перебуває 3 дитини з кором. Варто наголосити, що перші 4 дні цієї хвороби дуже подібні на будь-яке ГРВІ. Захворювання супроводжується підвищенням температури тіла, кашлем, кон’юнктивітом. З 4-5-ої доби на фоні високої температури тіла у дитини з’являється висипання. Перша висипка – на вухах, обличчі та переніссі. Першу добу висипання практично покривають обличчя та шию, частково верхню частину тулуба. Друга доба – верхня частина тулуба, верхні ділянки кінцівок. Третя доба – нижня частина тулуба та частково ноги. Четверта доба – ноги. Висипання мають тенденцію етапності, яка поширюється зверху до низу, – пояснила завідувач інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст – дитячий інфекціоніст управління охорони здоров’я Ольга Дивоняк.

Дитячий інфекціоніст також зазначила, що висипання схильні до злиття та мають здатність пігментувати. На ногах висипка може мати яскраво-червоний колір, а на обличчі – блідий коричневий.

Небезпека кору полягає в тому, що він може давати ускладнення: пневмонію, енцефаліт, отит, бронхіт тощо.

– Вакцинацію кору можна продовжувати, не дивлячись на епідемію. Найменший період, за який формується імунітет, становить два тижні. Якщо забезпечити такі умови, що дитина не буде стикатись із хворими на ГРВІ, то варто її вакцинувати. За 2017 рік у нас у відділенні проліковано 67 дітей. За січень цього року в інфекційному відділенні – 17 дітей. Станом на сьогодні проліковано 5 дітей за поточний місяць, – зазначила Ольга Дивоняк.

Як розповіла лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Світлана Маціпура, у 2017 році в Терноппільській області було зареєстровано 297 випадків кору. Епідемія розпочалась в червні, що зовсім не характерно для цієї хвороби. Близько 75 % хворих – діти. Так, минулого року на Тернопільщині зареєстровано 10 спалахів кору. Найбільше у Бучацькому та Чортківському районах, а також у Тернополі. Спалах – це три і більше випадків захворювання на кір, які пов’язані між собою епідеміологічними зв’язками.

Лікарі наголошують на тому, що діти, які хворіють на кір, обов’язково мають перебувати під наглядом лікаря. Особливо, якщо у них спостерігаються прояви дихальної недостатності.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Сорока  

Коментарі