Хто і чому намагається закрити справу про смерть Володимира Яворського з Борщева?

«Скільки заробили, панове?»

12.02.2018 11:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

9 лютого під будівлею Борщівського суду зібрались місцеві активісти, ветерани АТО, "свободівці" та друзі родини Яворських, щоб разом з ними відстояти правду і домогтись відновлення розслідування трагічної смерті Володимира Яворського, - повідомляє zvistka.net.ua

Напередодні судового розгляду донька померлого Христина звернулась з проханням прийти на судове засідання для забезпечення прозорості і публічності. І, як виявилось уже наступного дня, інформація про ймовірний збір "свободівців" в залі судочинства збентежила і схвилювала когось у високих кабінетах. Як інакше можна пояснити той факт, що в цей самий день головний прокурор Борщівського краю Носовський Михайло Володимирович видає постанову, якою скасовує постанову слідчого місцевої поліції про закриття кримінального провадження за фактом смерті Володимира Яворського. 

Так от, 19 травня 2016 року було розпочато кримінальне провадження за фактами ненадання допомоги хворому Володимиру Яворському та неналежного виконання службовх обов'язків працівниками Борщівської ЦРКЛ, а також службового підроблення документів. Більше року тривало слідство, якщо ця профанація взагалі підпадає під критерії слідчих дій. Нижче ми пояснимо, чому саме. В кінцевому результаті слідчий Борщівського відділення поліції Володимир Спольський виносить постанову про закриття кримінального провадження у зв'язку з відсутністю складу кримінальних правопорушень, передбачених відразу трьома статтями. 

У своїй вчорашній постанові прокурор Михайло Носовський фактично вказує на те, що слідство виконано з грубими порушеннями та безвідповідально, а розслідування загалом проведено необ'єктивно. 

Зокрема, з написаного прокурором, стає зрозуміло, що слідчим поліції не вдалось провести перехресні допити, які є елементарною процедурою при здійсненні слідчих дій. Невже про цю процедуру забули? А можливо у деяких працівників поліції просто не було часу чи бажання, щоб проводити допити? 

Але навіть це ще не усі порушення. Виявляється, колосального досвіду та знань не вистачило слідчому, щоб звернутись з відповідним клопотанням та отримати доступ до інформації з мобільних телефонів осіб, які були свідками та безпосередніми учасниками подій 13 травня 2016 року, коли помер Володимир Яворський. 

Вражає і той факт, що за увесь цей час слідчий, як зауважив сам прокурор у своїй постанові, не спромігся навіть провести огляд медичних документів - медичної карти Володимира Яворського, в яку вносилась уся інформація про стан його здоров'я та надання йому медичної допомоги в день смерті. Виникає резонне питання: а чим же тоді займались слідчі органи цілий рік часу? Невже за стільки місяців не було змоги провести елементарні дії? 

На превеликий жаль, але сьогодні у цій справі дуже багато запитань, на які, схоже, ні поліція, ні прокуратура не спішать давати відповіді. Адже з дня, коли слідчий Володимир Спольський прийняв рішення закрити провадження, минуло 9 місяців. І тільки тепер, коли стало зрозуміло, що розголосу не уникнути, в прокуратурі дійшли висновку, що дії поліцейського були помилковими. До слова, відповідно до ч. 6 ст. 284 КПК прокурор протягом 20 днів з моменту отримання копії постанови має право її скасувати у зв’язку з незаконністю чи необгрунтованістю. А тут минуло цілих 9 місяців... 

"В народі така "робота" прокурорів і слідчих називається продажем справи. Скільки заробили, панове?",- написала на власній сторінці дружина померлого Наталія Яворська. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі