Як Василь Деревляний аптеки в області відновлює

Опубліковано:
11 Лютого, 2018

В області взяли курс на розширення мережі комунальних аптек. Саме так трубіли місцеві ЗМІ ще в 2016 році. Цю важку і так потрібну людям  роботу взяв на себе виконувати Василь Деревляний, перший заступник голови обласної ради. В Тернопільські обласні раді так склалось вже, що перший заступник «опікується» аптечним фондом області. В 2015 році розгорівся скандал в Тернополі. Першого заступника Сергія Тарашевського звинувачували в корупції та знищення аптечного фонду області. Але ці важкі часи пройдено і до влади прийшли нові люди. Першим заступником обирають Василя Деревляного. Нові обличчя заявили, що відновлять втрачене попередниками… і почали відновлювати.

Обласна рада має підприємство, котре об’єднує в одну мережу декілька аптек, аптечних пунктів та склади. Саме це підприємство до початку 2016 року знищувало комунальні аптеки області. Але серйозних наслідків зі зміною влади підприємство не зазнало. Звільнили генерального директора, і призначили нового. Ним стає Марків Наталія, до 2016 року працює заступник генерального директора з організаційно-фармацевтичної роботи в цьому ж підприємстві. Тобто змінили лише головну людину.

Василь Деревляний анонсує, що до кінця 2016 року відновлять роботу 5 аптек в області. Мова тоді йшла про  Підгаєцьку №17 , Бережанську №6, Зборівську №8, Підволочиську. Щоб втілити ці добрі наміри в життя з бюджету області депутати виділили 700 тисяч гривень. Кошти розподілили наступним чином: 200 тисяч гривень мало піти на ремонт приміщень, а на 500 тисяч гривень закупити медикаментів (читайте ТУТ). 

Час йшов, аптеки не відкривались, лише обіцянки от от скоро буде, як на прикладі Зборівської обласна комунальна центральна районна аптека № 8, яку обіцяли здати ще до кінця 2016 року. У 2017 знову заява, що до кінці року буде здана Зборівська аптека (читайте ТУТ). Оголосили і витрати на відновлення роботи закладу. Це 450 тисяч гривень. Але відкрили аптеку аж 8 лютого 2018 року і сума зросла до 550 тисяч гривень. 100 тисяч гривень надало підприємство, яке буде вести діяльність з продажу медикаментів. 400 тисяч гривень виділила обласна рада і 50 тисяч гривень з міського бюджету Зборова. Оскільки підприємство, котре веде підприємницьку діяльність з продажу ліків не може за власні кошти робити ремонт, то їхні гроші (100 тис.грн) я так розумію пішли на закупівлю медикаментів. Ремонт має робити власник. Власник будівлі – це обласна рада, отже 400 тисяч гривень це потрачено на ремонт споруди? Цікаво ким тут виступила міська рада і на, що пішли їхні кошти? Можливо на повітряні кулькиі звукову апаратуру, щоб чиновники могли виголошувати свої полумяні промови, тримаючи пенсіонерів на холодні вулиці. Отже знищили аптеку, за кошти громади відновили і ще агітацію провели (вибори скоро), а те що ремонт робився 2 роки і коштував так дорого ніхто не згадує.  Врезультаті 550 тисяч на це добро потратили. А ось яке оголошення я знайшов на сайтах нерухомості. Офісні приміщення – 114.5 кв.м.( 3 кабінети, кухня-столова та санвузол. В приміщенні зроблений ремонт, є індивідуальне опалення, всі комунікації.), гаражі 302,9кв.м, приміщення складу 802кв.м. Будівлі розміщені на земельній ділянці площею 14 сотих. Площа разом 1218 м². ціна щоб купити таке добро 794 521 гривень (огоолошення можна подивитись ТУТ).

Скільки добра можна купити майже за ті кошти, що було вкладено лише в ремонт.

Василь Деревляний змінив свою думку і до використання приміщень. В 2016 році боялись, що з аптек зроблять аптечні пукти. Тоді пан Василь запевнив, що такого ніколи не буде (читайте інтервю для газети Свобода). Але у 2018 році на відкритті аптеки у Зборові сказав наступне!

– У свою чергу ми запропонували районній лікарні відкрити там цілодобовий аптечний пункт. На жаль, поки розуміння не отримали. Вважаю, усім нам: і обласній раді, і місцевій громаді необхідно об’єднатись та спільно домогтись цього. – сказав Василь Деревляний.

Ремонт дорогий робимо «ми», а хто має з цим розбиратись то знайдемо на кого звалити. Якось не по підприємницьке, як на мене.

Що стосується підприємницької діяльності. Усі аптеки сьогодні хочуть обєднати в одну мережу. Має займатись цим Тернопільське обласне виробничо-торгове аптечне об’єднання. Усі аптеки, які сьогодні, ще працюють самостійно змусять обєднатись в дану мережу. Обєднання проходить під гаслом соціальної допомоги пенсіонерам та воїнам АТО. О супер, я тільки за, щоб саме цим категорія влада допомагала. Але підприємства мають говорити цифрами, а не гаслами. А  підприємство, котрим керує Марків Наталія, збиткове для громади області. Саме так можна зрозуміти з фінансової звітності за 2016 рік, яку виклали на сайті підприємства (дивитись ТУТ). Оборот підприємства 25 мільйонів. Не мала сума, але що з цього отримує громада? Якщо розписати по статтях дану суму то 20 мільйонів це собівартість продукції, котру продають. Ще близько 2 це заробітна плата, а також є інші статті з меншими сумами. Тобто на виході майже нічого не отримуємо. А якщо додати ще суми які дотуються з бюджету в це підприємство з обласного бюджету то розуміємо, що важкий фінансовий тягар на громаду.

Збиткове підприємство, але на гулянки для себе завжди знайде. Так осінню 2017 року підприємство гучно святкує в Тернопільській обласній філармонії Днь фармацевтичного працівника (читайте ТУТ).

Цифри нам не кажуть, за те завжди кидають гасла, що основна мета це допомогти воїнам АТО. Розуміють що зараз ця тема актуальна і суспільством підтримується. От і я за підтримку ветеренів війни з Росією. Більше того, ми б могли їх підтримати, якщо б закрили ці «кантори», а суми які вони крутять на пряму видавали ветеранам. А вони самі б собі вирішували ліки купляти чи дітей вчити, ча може на відпочинок їхати (але це інша тема і таку тему влада не підримає).

26 січня 2018 сам Прем’єр-міністр Гройсман В.Б. відвідав аптеку № 20 с. Золотники Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об’єднання. А все тому, що люди жалілись на те що по соціальних програмах ліків для людей не було. Звичайно на візит урядовця такого рівня все знайшлося (читайте ТУТ).

Отже, заставляють обєдунуватись нові аптеки, але не можуть ради тому, що вже мають. Якось це все дивно.

Чому я не віру, що це робиться для захисту соціальних груп населення? Розказую…

Якщо заявляють, що хочуть щоб ветерани мали доступні ліки в області, то дуже вибірково вони це роблять. У Зборові ремонтували декілька років, але все ж таки запустили. Наступну, яку взялись врятувати це комунальну аптеку в місті Бучач. На одному підконтрольному сайті появляється стаття (прочитайте її ТУТ) з гучними заявами, що депутати і мер знищують комунальну аптеку. АТОвці не будуть мати пільг на ліки, місто втратить єдину доступну аптеку. Прочитавши статтю можна скласти враження, що за нелюди там. Я вирішив поспілкуватись з місцевою жителькою, і ось що вона мені сказала:

– За те що підняли орендну плату, ще говорилися влітку , а зараз нічого нового не чула, аптека популярна, бо знаходиться в центрі, рахується з дешевших, там видають по рецепту ліки гіпертонікам, з цукровим діабетом, наркотики онкохворим. Сама не раз туди заходжу.

І для мене незрозуміла ситуація, Бучацьку комунальну аптеку, котра справно працює і має чималу популярність в області хочуть врятувати, а Підгаєцьку комунальну аптеку не спішать запускати.

Підгаєцька комунальна аптека, котру обіцяли запустити ще в кінці 2016 року, до сьогодні не працює. В кінці 2017 року там зуміли лише замінити вікна. Замінити лише в частині будівлі. Сама будівля давно поділена між різними суб’єктами. І кому вони сплачують оренду не дуже зрозуміло.

Підгаєцька аптека, лишній раз показує, як відбувається розбудова аптечного фонду в області.

У грудні 2016 році Василь  Деревляний розказав, що були проблеми з приміщенням у Підгайцях, яке “десь загубилось”. Але він зумів знайти його і повернути громаді. Більше того почав робити ремонти і скоро там буде аптека. Цікаво чи знав пан Василь, що в травні 2016 року там його однопартійці вже відкрили філію АТ «Ощадбанк». На 2018 рік там є банк, магазин, квартири, але ще нема аптеки.

В Бучачі аптека, котра справно працює, під загрозою, а Підгаєцька почекає? Чи може підгаєцькі ветерани, пенсіонери і студенти не потребують соціальних програм?

Дивно вони розбудовують аптечну мережу…

На завершення розкажу вам історію, можете вважати її легендою, моєю фантазією! Герой даної історі не хоче офіційності.. тому просто прочитайте…

Мав розмову з людиною, котра колись працювала в області Т. ревізором аптечного фонду комунальних аптек. Звільнилась  лише  тому, що вищі чиновники зверху крутять різні махінації, а їм ставити підписи під різними звітами. Треба за рік списати суми на ремонти і давай щось трошки зробити, а там якось буде. От так і робиться, там за рік лише вікна можуть поставити, там ще щось.. якто кажуть кантора пише… робота йде.

Далі буде…

Петро Заставецький.

 

Від редакції: Точка зору редакції може не збігатися з точкою зору автора, а усі опубліковані матеріали не претендують на об’єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації, а також може не поділяти погляди та думки, висловлені читачами сайту в коментарях до статей, а сам ресурс виконує винятково роль носія. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аптека, #Зборів, #комунальні аптеки, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #обласна рада, #петро заставецький, #підгайці, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: