Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

Як секретар індійського посольства вчив мене робити чапаті

05.02.2018 11:23   Джерело: TeNews
Автор : Валентина Семеняк

Асоціації бувають різними. Іноді кумедними. Коли ж одного разу мене пригостили індійськими коржами чапаті, то я відразу згадала про тернопільську «Амріту» та… індійське кіно.

Різновидність млинців та коржів в Індії настільки велика, що питання про хліб як такий просто зайве. Якщо у нас «хліб всьому голова», то на півдні цієї країни – рис. Замість хліба – чапаті.  Напрочуд  смачні і корисні, а головне  – без дріжджів. Від них неможливо поправитися. Пригадую, як колись у нас вдома (у Великих Гаях) зупинявся ІІ секретар посольства Індії в Україні Санджай В’яс. Він  приїздив до нашого міста на урочисте відкриття фестивалю індійського кіно в Україні. Саме він і навчив мене готувати чапаті, хліб, без якого не обходиться жодна трапеза мільйонів індійців. Його готують спочатку на сухій сковорідці, а потім печуть на відкритому вогні. При цьому коржі роздуваються від пари так, що стають круглими. Ось їхній рецепт: 250 г борошна (краще з висівками, тобто грубого помолу), 150 г теплої води, ½ ч. л. солі, 2 або 3 ст. л. розтопленого масла. Змішайте борошно і сіль у великій мисці. Повільно додавайте воду і змішуйте з нею борошно, доти, доки не вийде м’яке тісто. Після цього перекладіть тісто на дошку і продовжуйте вимішувати на ній, приблизно 6-8 хвилин, аж поки не утвориться волога і м’яка, однорідна маса. Скропіть її водою, накрийте вологою тканиною і залиште на півгодини (допускається до двох годин, якщо у вас проблема, наприклад, з часом). Але тоді треба все одно слідкувати, щоб поверхня тіста не засохла. Візьміть сковорідку (найкраще підходить важка чугунка) і поставте на середній вогонь. Вологими руками ще раз помніть тісто і сформуйте 15 однакових кульок. Обкачайте їх у борошні і тоненько розкачайте (місце попередньо посипте борошном). Розкачуючи, посипайте тісто борошном, щоб воно не прилипало до качалки. Струсіть зайве борошно із коржа (чапаті) і покладіть на заздалегідь нагріту сковорідку. Як тільки на коржику почнуть з’являтися пухирці, а краї почнуть закручуватися догори, візьміть щипцями і переверніть на інший бік. Тримайте доти, доки увесь корж не покриється біленькими пухирцями. Тепер найвідповідальніший момент. Візьміть корж щипцями і піднесіть до вогню (газова конфорка), повертаючи кілька секунд з обох боків, доки він не надметься як куля. На готовому коржі не повинно бути вологих ділянок, він має  покритись коричневими плямками. Тепер плесніть об чапаті руками, щоб вийшло повітря і один бік змажте розтопленим маслом. Подавайте гарячими, або загорніть в чисту тканину, щоб збереглося тепло. Смачного!   

До слова. Коли наступного разу містер Санджай приїхав вже із дружиною, то подарував мені… індійську качалку. І я подумала, що всі одружені чоловіки – вони і в Африці чоловіки. Бо їжа для них – на першому місці.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі