Лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України зауважують, що є більш як 300 вірусів, здатних викликати нежить. Поширюються вони швидко, повітряно-крапельним шляхом. Тому, в середньому людина за своє життя проводить 2 з половиною роки, чихаючи.

Прикрі помилки

Лікування риніту – справа клопітка. І на перший погляд не надто ефективна. Лікуйся не лікуйся, а все одно доведеться з хлюпаючим або закладеним носом проходити тиждень. Так чи варто прикладати особливих зусиль?

Лікарі переконані: однозначно варто. Адже звичайний простудний нежить при наплювацькому до нього відношенні може перейти в запущений риніт, а там і до більш серйозних запальних лор-захворювань рукою подати. Особливо небезпечно сильно і шумно сякатися – в результаті таких надмірних зусиль слиз з носа може потрапити в гайморові пазухи або в середнє вухо, в результаті чого виникне гайморит або отит. Навпаки, сякатися треба обережно, очищаючи по черзі то одну, то іншу ніздрю, а не обидва носові ходи разом. І вже, звичайно, при нежиті слід забувати про тканинні носові хустки – розсадники інфекції. А користуватися треба одноразовими серветками (сухими паперовими або вологими нетканими).

Зловживання судинозвужувальними краплями теж не доведе до добра. Адже до цих препаратів швидко розвивається звикання – і в підсумку може виникнути медикаментозний риніт, від якого зовсім непросто позбутися. Насправді використовувати судинозвужувальні краплі дозволяється навіть не тиждень, як прийнято вважати, а всього 4-5 днів (і то лише якщо користуватися ними на ніч, а при дворазовому застосуванні на добу – не довше трьох днів).

І нарешті, не варто надто довіряти дідівським рецептам, які радять капати в хлюпаючий ніс сік редьки або ріпчастої цибулі. Це не просто неприємно, але і небезпечно – занадто їдка рідина може викликати опік слизової оболонки. В крайньому випадку таке зілля треба розводити водою або рослинною олією, але краще все ж застосовувати більш надійні і безпечні сучасні засоби.

Хто швидше?

Головне в стратегії боротьби з ринітом – швидкість і натиск. Реагувати на виникнення перших симптомів необхідно миттєво, без зволікання. Трохи почало поколювати і свербіти в носі, як тільки пролунав перший чих – треба по можливості відразу ж промити ніс фізрозчином або препаратом на основі морської води. Ця рідина механічно вимиє віруси, які потрапили на неї. Потім потрібно зробити гарячі ножні або ручні ванночки. Цей обманний маневр допоможе відтягнути приплив крові від голови до кінцівок, в результаті нежить може зникнути. Однак тут важливо не перестаратися: 5 хвилин – і досить. Якщо провести в гарячій воді значно більше часу, то може статися вторинний приплив крові до порожнини носа, і тоді запалення почне розвиватися значно швидше.

Ну і шкарпетки з порошком гірчиці на ніч теж будуть не зайвими. Як і тепле пиття. Якщо ви все зробите вчасно і правильно, у вас є всі шанси попередити хворобу.

Знову дихає!

Втім, на жаль, не завжди превентивні заходи дають очікуваний ефект. І коли ніс через набряк сильно закладає – так, що стає важко дихати і від цього розколюється голова, доводиться вдаватися до серйозніших засобів. Для лікування нежиті існує багато ліків: краплі, мазі, таблетки. Але все ж один з найдієвіших способів – це небулайзерна терапія. Ліки, що розпилюється інгаляційним способом, доставляються безпосередньо до вогнища запалення і рівномірно розподіляються по слизовій носових ходів. У той час як краплі від нежиті можуть стікати по носоглотці в шлунок, а мазями неможливо обробити всі відділи носової порожнини.

Небулайзерна терапія сприяє:

усуненню сухості,

усуненню свербіння, печіння;

зволоженню;

ефективному лікуванню, не травмуючи слизову оболонку;

виведенню слизу з носа, розм’якшуючи його і роблячи більш текучим.

Лікувати нежить за допомогою небулайзера безпечно, просто і ефективно. В таких приладах повністю відсутній ризик випадково обпектися, так як субстанція, що розпорошується не нагрівається. Збирається і розбирається пристрій легко. Щоб навчитися його використовувати, досить прочитати інструкцію і суворо дотримуватися її, дотримуючись також правил з техніки безпеки. Всі деталі небулайзера, що знімаються, можна мити і дезінфікувати. І не тільки можна, а й потрібно це робити регулярно. Адже недотримання правил очищення і дезінфекції може привести до пошкодження небулайзерної камери, неефективного розпорошення або інфікування здорових членів сім’ї. У небулайзерах дозволено використовувати широкий спектр ліків (зокрема, антибіотики і гормональні препарати), а значить, таким чином можна лікувати не лише простудний або інфекційний риніт, а й алергічний нежить. Однак не рекомендується застосовувати в небулайзерах ліки, які не призначені для використання в цих приладах: наприклад, олії, відвари, настоянки, це може нашкодити вам. Щоб не помилитися, попередньо порадьтеся зі своїм лікарем!

До речі

У деяких сучасних небулайзерах існує можливість самостійного вибору режиму інгаляції. Це дуже важливо і зручно, так як здатність проникати у верхні або нижні дихальні шляхи залежить від розміру часток речовини, яка розпилюється. Для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів – наприклад, риніту, гаймориту, фарингіту, тонзиліту, ларингіту – розмір часток повинен бути 75-10 мкм. Якщо зачеплені середні або нижні дихальні шляхи, доведеться перемикатися на інший режим, при якому відбувається розпорошення більш дрібних частинок», – розповідає заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Юрій Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ліки, #нежить, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #порада, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: