Володимир Гройсман: «2018 рік стане роком якісного прориву в агросекторі»

Опубліковано:
26 Січня, 2018

Кабінет Міністрів України схвалив і розпочав запровадження низки рішень, покликаних зробити 2018 рік роком якісного прориву в аграрному секторі. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з колективом одного з переробних підприємств Тернопільської області. Глава Уряду сьогодні, 26 січня, перебуває з робочою поїздкою в регіоні.

«Цього року ми будемо мати інструменти для якісного прориву в агросфері. Причому рішення вже ухвалені», – зазначив Прем’єр-міністр.

Він пояснив, що йдеться про програми прямої підтримки фермерів, компенсації вартості будівництва нових молочно-товарних ферм та здешевлення кредитів на таке будівництво, компенсації вартості сільськогосподарського обладнання вітчизняного виробництва, а також розстрочки по сплаті ПДВ при імпорті унікального обладнання та технологічних ліній.

«Так буде цього року. Це дасть можливість швидко нарощувати поголів’я, обсяги виробництва. Інтерес (до цих програм) є, – сказав Володимир Гройсман. – Завдання – піднімати економіку та створювати нові підприємства. Це стосується всіх сфер. Приміром, сьогодні ми велику увагу приділяємо також будівництву доріг. Але говоримо про те, що головне завдання – не просто будувати дороги, а будувати Україну».

Довідково

У середині січня 2018 року Кабінет Міністрів України остаточно погодив механізми підтримки агровиробників, передусім тваринницького напрямку, і розраховує, що застосування всіх напрацьованих рішень дозволить вже цього року суттєво наростити кількість молочно-товарних комплексів, фермерських господарств, поголів’я великої рогатої худоби, обсяги виробництва молока та іншої агропродукції. Як підкреслював Глава Уряду, йдеться, передусім, про стимули для середнього агробізнесу – як в сегменті рослинництва, так і в сегменті тваринництва. За пропозицією Уряду, загальний ресурс, виділений на підтримку тваринництва, цього року становитиме 4 млрд грн. Кошти направлятимуть передусім на підтримку будівництва нових ферм та комплексів – або на здешевлення кредитів на будівництво, або на компенсацію частини власних коштів виробників, витрачених на будівництво. Максимальний кредитний ресурс – 10 млн євро на один товарний комплекс під 3% річних на 5 років. Максимальний розмір компенсації – 25% від обсягу витрат. В разі необхідності, за результатами першого півріччя роботи програм, їх механізми можуть бути відкориговані.

Так само в Уряді погоджено програму розвитку садівництва. Бюджетні асигнування на цей сегмент становлять близько 300 млн грн, мета інвестування – нарощення площ садів на понад 3 тис. га, залучення нових технологій зберігання та переробки плодів, а також створення близько 30 тис. нових робочих місць.

Окрема увага – програмі компенсації вартості сільгосптехніки, обсяг бюджетного фінансування якої в 2018 році становить 1 млрд грн, а також програмі розвитку фермерства обсягом бюджетного фінансування також 1 млрд грн. За ініціативи Уряду, кошти направлятимуться на серйозне здешевлення кредитів – аж до 1% кредитної ставки на допомогу із закупки техніки, селекції насіння, надання дорадчих послуг для фермерів. Єдина вимога від держави – повна й чесна реєстрація худоби та землі з боку фермерів.

Аграрний сектор України визначений одним з локомотивів вітчизняної економіки, а отже, питання ефективної державної підтримки агровиробництва є одним з пріоритетів бюджетного процесу. Причому увага зосереджується на підтримці малого та середнього підприємництва, яке здатне наповнити внутрішній ринок та підсилити експортні можливості крупних господарств.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гройсман, #міністр, #сільське господарство
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: