Генплан Тернополя заважає «Самопомочі» заробляти по-львівськи

Опубліковано:
17 Січня, 2018

Останнім часом з вуст депутатів від «Самопомочі» знову лунає критика щодо Генерального плану Тернополя. Вони намагаються нав’язати тернополянам стереотип, що сучасний Генплан – це погано. Насправді ситуація протилежна. Фракція «Самопомочі» у міській раді Тернополя просто планувала «працювати» по-львівськи. Але новий Генплан перекреслив всіх їх фінансові плани.

Що означає працювати за Генпланом по-закону

Новий Генплан Тернополя розробляли науковці зі столичного проектного інституту «Діпромісто». Розробляли відповідно до норм і вимог законодавства України. Тобто розробляли науковці.

Новий Генплан міста передбачає цілий комплекс у життєдіяльності міста. Сюди входять газові водопровідні, каналізаційні мережі, об’єкти соціальної інфраструктури, відкриття нових шкіл і дитячих садочків. Це чітке визначення меж парків, скверів, всіх зелених зон. Це чітке визначення меж, де можна проводити житлову забудову: де може бути тільки багатоповерхова, а де лише низькоповерхова забудова. Визначені зони, де можуть бути лише промислові об’єкти. Прийняття змін до Генплану нарешті наведе порядок у будівельний сфері Тернополя, ліквідує незаконну та хаотичну забудову.

Також новий Генплан руйнує основи корупції.

Тернопіль має чіткий план розвитку на наступні 5 років. Тепер інвестори мають чіткі конкретні правила для інвесторів. Основним аргументом для інвестора при прийнятті рішення про вкладення коштів є рівень окупності капіталу й рівень ризиків. Саме генеральний план є основним джерелом такої інформації у сфері ринку житла та нерухомості. Генплан руйнує основи корупції. Тобто інвесторам не треба бігати по депутатах з валізами грошей, щоб погодити те чи інше питання. Є Генплан і він єдиний для всіх. Наприклад, хочеш отримати земельну ділянку під бізнес? Дивися, чи Генплан це дозволяє. Якщо так – йди на відкриті торги. Якщо Генплан не дозволяє (наприклад – це зелена зона) – тоді тобі не допоможуть ні валізи грошей, ні депутати-лоббісти.

Що означає працювати без нового Генплану «по-львівськи»

У сусідньому Львові, де керує лідер «Самопомочі» Андрій Садовий, діє ще старий Генеральний план міста, схвалений у далекому 2010 році. З того часу місто розрослося, активно забудовуються території, які виходять за межі Генплану. І всі дозволи на будівельні роботи та продаж чи оренду земельних ділянок видаються в ручному режимі через сесію міської ради Львова, яку контролює фракція «Самопомочі». Тобто рішення приймаються на сесії з голосу після кулуарних домовленостях. Зрозуміло, що депутати львівської «Самопомочі» мають неконтрольовані надприбутки. І цілком задоволені теперішнім станом речей, коли Львів «живе» без оновленого Генплану.

Але у Тернополі так не сталося. Ухвалений у 2017 році Генплан сплутав тернопільським депутатам від «Самопомочі» всі фінансові плани.

Більшість з них йшли у депутати саме з цієї метою. «Працювати» по-львівськи. Також не за горами нові вибори, на які тернопільській «Самопомочі» треба великі кошти. І навряд чи львівські колеги погодяться виділити їм фінансову допомогу.

Саме тим й пояснюється агресія депутатської фракції «Самопомочі» щодо Генплану. У Тернополі «Самопоміч» змусили працювати не по-львівськи, а по-закону.

Микола Савченко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #генплан, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #самопоміч, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: