Дівочі Скелі в Кременці на старих фото

15.01.2018 17:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Дівочі Скелі (інші назви — Дівоча Гора, Дівичі Скел) — гора, скелі в Кременецьких горах, комплексна геологічна система в межах національного парку «Кременецькі гори». Розташована на північно-східній околиці міста Кременця (Тернопільська область).

Топонім Дівичі Скелі має давньоруське походження і веде свою історію з часу, коли на місто здійснювались перші набіги татаро-монгольських завойовників.

Читайте також

Колорит почаївського базару 90 років тому
Поділля та подоляни на старих відкритках
Мешканці Тернопільщини на фото 1870-х років

Згідно переказів на Дівичих горах теж колись був жіночий монастир, сліди якого, на жаль, не виявлено. Природні печери на Дівичих скелях могли бути найпершим місцем поселення ченців-анахоретів, келіотів, в їх підземних лабіринтах могли розміститися кілька представників. Крім природних, там є цілий ряд викопаних печер. У вапнякових пісковиках спелеологи знайшли тридцять ніш, гротів і печер, деякі з яких – Піщинка, Холодна – тягнуться вглиб гори на десятки метрів. Дівичі гори, як і Крем’янецькі гори, пов’язані, на думку деяких дослідників, з першим анахоретним чернецтвом Мефодіївської доби.

Площа їх складає 50 га. Ці скелі є цінною ботаніко-геологічною та палеонтологічною пам’яткою природи. Вершини Замкової і Черчої гір кам’янисті, іноді скелясті, це помітно завдяки щільно сцементованим вапнякам, які вивітрюючись, створюють ущелини та скелі. Гори здебільшого покриті хвойними або листяними лісами. Дівичі гори створені із сарматського пісковика, вони так збудовані, що являють собою ряд щілин. На цих горах є крейдяна копальня. Інколи крейда залягає в 305-320 метрів. Також в цих горах є печера, розміром 240.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: https://polona.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі