Сьогодні читачів Новин Тернопільщини познайомимо ретро зображеннями селища міського типу Підволочиськ початку ХХ століття. Існує думка, що незвичайна назва населеного пункту походить напевно від одиниці земельної міри «волока», або слова «волочити», адже через р. Збруч на протилежний беріг часто переправляли, тобто «волочили» вантажі.

Читайте також

Колорит почаївського базару 90 років тому
Поділля та подоляни на старих відкритках
Мешканці Тернопільщини на фото 1870-х років

З писемних джерел відомо, що з другої половини XV до кінця XVII ст. містечко Підволочиськ потерпало від набігів татарських орд.

У середині XVIII століття поселення на правому березі р. Збруч назвали Підволочиськом, на лівому березі — Волочиськом. У 1772  році в наслідок першого поділу Речі посполитої Підволочиськ відійшов до монархії Габсбургів.

У 1810 році Підволочиськ був захоплений росіянами, окупантів вигнали у 1815 році, місто знову — складі Австрійської імперії. У 1857 році йому надали статус містечка у Скалатському повіті.

З серпня 1914 до лютого 1918 Підволочиськ окупований російською армією. Потім з листопада 1918 до липня 1919 належав ЗУНР. В 1920-1939 роках містечко належало до Польщі. З 17 вересня 1939 містечко захопила Червона армія.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: https://polona.pl 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підволочиськ, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: