Україна за 10 днів вибрала річну квоту на постачання меду і соків у ЄС

Опубліковано:
12 Січня, 2018

Українські експортери за 10 днів повністю використали річну квоту на постачання медуі соків у Європейський Союз, повідомив у фейсбуці перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк, – пише lb.ua.

“На календарі – 11 січня, а 100% експортної квоти на постачання меду в ЄС вже вичерпано, навіть з урахуванням того, що торік її обсяг було збільшено… Також за першу декаду року повністю використана квота на експорт виноградного і яблучного соку (14000 тонн) і істотний відсоток використання (до 25%) у категоріях продукції птахівництва”, – написав він.

Мартинюк пояснив, що експорт з вичерпанням квоти не зупиняється, просто триває на загальних підставах.

Він додав, що в Україні налічують близько 400 тис. бджолярів, які сумарно виробляють у середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником у Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується – переважно в ЄС. Потенціал виробництва, зважаючи на посіви медотворчих рослин – до 140 тис. т меду на рік, удвічі більший від поточних обсягів.

Мартинюк підкреслив, що в Україні не діють жодні обов’язкові вимоги до якості меду, а чинний держстандарт є добровільним. У той самий час у рамках Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов’язання запровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані в Директиві Ради 2001/110/ЄС до кінця 2019 року.

Нагадаємо, що влітку 2017 року Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії про збільшення тарифних квот на мед, кукурудзу, ячмінь, овес, крупи і оброблене зерно, виноградний сік з України. Квоти на безмитне постачання української кукурудзи збільшено з 400 тис. т до 1050 тис. т, ячменю – з 250 тис. т до 600 тис. т, вівса – з 4 тис. т до 8 тис. т, меду – з 5 тис. т до 8 тис. т. Квоти на постачання круп і обробленого зерна збільшено на 7,8 тис. т, на виноградний сік – на 500 тонн.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #експорт, #квота, #мед
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: