Олена Мудра

Олена Мудра

журналіст, автор програми "Телевітамінки", керівник гуртка анімації ТОКЦТТШУМ

Завжди епатажний, неочікуваний та неординарний Параджанов

9 січня – День народження Маестро

09.01.2018 12:53   Джерело: TeNews
Автор : Олена Мудра

Завжди епатажний, неочікуваний та неординарний Параджанов. Небезпечно вільна людина з небезпечно вільним талантом - інакше як пояснити 39 нагород та 24 Гран-прі міжнародних фестивалів його фільму-легенди "Тіні забутих предків"? Фільм, який по кількості нагород увійшов у книгу рекордів Гіннеса. Людина, яка жила у межах практично закритого суспільства, але товаришувала з Федеріко Фелліні, Мікеланджело Антоніоні, Жан-Люк Годаром, Анджеєм Вайдою, Ів Сен-Лораном, Андрієм Тарковським? Чоловіка здатного не тільки на екрані, а і у власному житті бути режисером нетипових ситуацій. Чи то грав у кіно чи то грав у життя?

Народжений у 1924 році у Грузії у місті Тбілісі,  хлопець мав продовжити справу свого батька та стати антикваром, але почав шукати власну дорогу. У 1942 році йому 18. Його перший навчальний заклад Інститут залізничного транспорту, далі через рік навчання різка зміна напряму і вступ до консерваторії Тбілісі, музика і хореографія; далі Московська консерваторія і ВГІК, і перша трагедія розбитого, навіть, вбитого кохання - його дружину вбили родичі та кинули під потяг, тому що у молодого чоловіка не було грошей для викупу...

І далі життя привело Сергія Параджанова у Київ на студію художніх фільмів на посаду  режисера - постановника. У Києві на нього чатувало щасливе кохання, народження сина і ... знов розлука. У 1963 році Параджанов починає працювати над фільмом, який увійде у золотий фонд світового кінематографу "Тіні забутих предків". Історія закоханої пари так торкнула найчутливіші струни душі режисера, який і сам знав смак справжнього кохання. Кажуть що він не знімав, а вимальовував фільм, кожний кадр, кожну сцену, кожну фразу. "

Це був рік життя, прожитий біля ватри, біля джерела натхнення - пізніше скаже Параджанов.

На російську мову перекладати фільм Сергій Параджанов відмовився...

Будь, як Параджанов... Його день народження 9 січня.

Його пам'ятають, як сина України і він сам сьогодні є ватрою нашого натхнення.

 
 
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі