Тернопільські лікарі: 8 амінокислот, без яких людині не жити і в яких продуктах вони містяться

Опубліковано:
6 Січня, 2018

Тернопільські лікарі розповідають, що амінокислоти є «будівельним матеріалом» при синтезі в організмі людини цілого ряду білків. І будь-який білок – це ланцюжок з амінокислот, які в певній послідовності з’єднані між собою. При відсутності хоча б однієї амінокислоти відбувається збій.

«З двадцяти відомих амінокислот, вісім є незамінними. Тобто сам організм синтезувати їх не може, тому повинен отримувати їх разом з їжею. Якщо ж він їх не отримує, то порушується робота нервової системи, водно-сольовий обмін і багато інших функцій в організмі.

До незамінних кислот відносяться:

Валін, який з лейцином і ізолейцином бере участь в синтезі тканин тіла і стимулює їх зростання, всі троє вони служать джерелом енергії в м’язових клітинах. Валін відповідає за м’язову координацію, знижує чутливість організму до спеки, холоду і болю, підтримує рівень гормону «щастя» – серотоніну. Міститься:в м’ясі, грибах, бобових, зернових, арахісі і молочних продуктах.

Лейцин необхідний для активізації розумової діяльності і доброї пам’яті, він захищає м’язові волокна від пошкоджень, відновлює шкірні покриви, м’язи і кістки, стимулює гормон росту і знижує рівень цукру в крові.

Міститься в нежирному м’ясі, печінці, рибі, сирі, молоці, натуральному йогурті, кефірі, гречці, сочевиці, вівсі, неочищеному рисі, люцерні.

Ізолейцин так само відповідає за рівень цукру в крові, забезпечує енергією всі клітини і підвищує витривалість.

Міститься: в м’ясі птиці, печінці, рибі, яйцях, бобових, сочевиці, в житі, мигдалі, кеш’ю, сої, насінні соняшника.

Читайте також

Тернопільські медики: як очистити кишечник від шлаків?
Тернопільські медики: як берегти печінку?
Тернопільські медики: вживайте менше м’яса і більше рослинної їжі

Лізин відповідає за роботу мозку і ясне мислення до глибокої старості, підтримує енергію і стежить за здоров’ям серця, чинить опір вірусам, сприяє засвоєнню кальцію, відновлює тканини, формуючи колаген.

Міститься в м’ясі птиці, рибі, молочних продуктах, бобових, кукурудзі, горіхах, насінні соняшника, какао, в гіркому шоколаді.

Метіонін знижує вміст холестерину і покращує роботу печінки, перешкоджає розвитку депресії. Міститься в рибі, жовтку яєць, бобових, зеленому горошку, гречці, капусті, моркві, в апельсинах, кавунах і дині.

Треонін – перешкоджає ожирінню печінки, бере участь у жировому і білковому обміні, підвищує імунітет.

Міститься: в яйцях, молочних продуктах, бобових, горіхах.

Триптофан нормалізує психічний стан, відповідає за нормальне функціонування мозку і уповільнює загальне старіння організму. Крім того знижує апетит і сприяє підвищенню вироблення гормону росту.

Міститься в м’ясі птиці, рибі, молоці, сирі, бобових, горіхах, кунжуті, бананах, у винограді і таких сухофруктах, як курага, інжир, фініки.

Фенілаланін знижує апетит і підвищує настрій, а так само відповідає за швидкість реакцій і зменшує чутливість організму до болю.

Міститься він в яловичині, курячому м’ясі, рибі, яйцях, сирі, молоці, сметані.

Виходить, що для того, щоб забезпечити організм незамінними амінокислотами, потрібно витратити не так вже й багато грошей.

Бобові, злаки, насіння, овочі коштують недорого, м’ясо птиці, молочні продукти, яйця теж доступні, є недорогі сорти риби. Дорогими можна назвати тільки шоколад, горіхи і деякі сухофрукти. Але і їх в невеликій кількості можна собі дозволити – ті ж фініки і курагу у вигляді перекусу на роботі замість теж недешевих цукерок.

Для того щоб зберегти здоров’я, лікарі радять не забувати про хрестоцвітні – всі види капусти, про цитрусові і листові городні трави. А так же про оливкову і соняшникову олію.

Все це разом знизить ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсультів, завадить утворення склеротичних бляшок і розвитку недоумства в старості.

Потреба організму в білку зростає в стресових ситуаціях, в яких ми живемо, можна сказати постійно. Тому, нехай будинок буде тихою гаванню, де можна відчути себе в безпеці і поїсти корисні страви», – розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #амінокислота, #їжа, #медицина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #продукти, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: