У ЇЇ ПІСНЯХ — ВІРА, НАДІЯ, ЛЮБОВ ТА БОГ. САМЕ ІЗ ЦИМИ ЧЕСНОТАМИ Й ГОСПОДОМ РОЗПОЧАЛА СВОЮ СОЛЬНУ КАР’ЄРУ ТЕРНОПІЛЬСЬКА СПІВАЧКА ЗОРЯНА ВОВК. УЖЕ ТРОХИ БІЛЬШЕ РОКУ, ЯК ВОНА ПРЕЗЕНТУВАЛА СВІЙ АЛЬБОМ ДУХОВНОЇ МУЗИКИ «ДЯКУЮ, БОЖЕ». І БОГ ПОВІВ ЇЇ МУЗИЧНИМИ СТЕЖКАМИ ДАЛІ. ЦЬОГО РОКУ ЗОРЯНА ВОВК СТАЛА ДИПЛОМАНТКОЮ ВІДОМОГО ВСІЙ УКРАЇНІ ФЕСТИВАЛЮ СУЧАСНОЇ ПІСНІ ТА ПОПУЛЯРНОЇ МУЗИКИ «ЧЕРВОНА РУТА». САМЕ В ЦЬОМУ ФЕСТИВАЛІ БРАЛИ УЧАСТЬ ТЕПЕР ЗНАМЕНИТІ ОЛЕКСАНДР ПОНОМАРЬОВ, ІРИНА БІЛИК, АНДРІЙ ПІДЛУЖНИЙ, ГУРТИ «ВВ», «БРАТИ ГАДЮКІНИ» ТА БАГАТО ІНШИХ.

 Познайомимося ближче

Зоряна Вовк народилася на Чортківщині, однак змалечку проживала в Бучачі. Саме там навчалася в музичній школі по класу бандури під керівництвом Маріанни Богданівни Зозук. Відтак вступила в Інститут мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка. Вдосконалювати майстерність гри Зоряни на бандурі продовжила викладач Марія Василівна Євгеньєва, а за вокал майбутньої співачки взявся вимогливий Богдан Михайлович Іваноньків.

Закінчивши рідну альма-матер, Зоряна Вовк одразу почала працювати в тернопільському палаці культури «Березіль» імені Леся Курбаса. Не покинула першого місця роботи й досі: завідує відділом культмасової роботи художньої самодіяльності. У 2010 році стала солісткою Тернопільської муніципальної духової «Оркестри Волі».

— Протягом усього мого життя мене супроводжує музика, — зауважує Зоряна Вовк. — Із раннього дитинства на запитання «Ким ти станеш у майбутньому?» я гордо відповідала: «Співачкою». Усі думали, що це дитяча рожева мрія, але я точно знала, ким бачу себе в житті. І ні на секунду не жалкую тепер про свій вибір.

Зоряна Вовк — багатогранна особистість. Вона не лише співає, а й є ведучою загальноміських заходів, озвучує казки та короткометражні фільми.

Дебютний вихід

У творчій скарбничці Зоряни сьогодні міститься близько двадцяти пісень. Першу пісню «Соломія», що була написана спеціально для неї поетесою Лесею Любарською та піснярем-бардом Олександром Смиком, співачка виконала сім років тому. Зоряна пригадує, що ця пісня стала для неї поштовхом до сольної кар’єри. Із «Соломією» вона також взяла участь у телепроекті на Першому Національному телеканалі «Рекорд української пісні», що відбувся 2012 року.

Читайте також

Пісні Зоряни Вовк – про віру, надію, любов та Бога (Фото)
Різдвяний вечір по-львівськи від Оксани Мухи у Тернополі
«Небо падає» – відомий тернополянин презентував зворушливу пісню

Одинадцять інших пісень, що увійшли до дебютного альбому Зоряни Вовк, присвячені духовній тематиці. Співачка каже, що саме це найбільше торкає її серце.

— Важливі події, справи треба розпочинати з Бога, — каже Зоряна Вовк. — Так само й мені хотілося перший альбом зробити духовним. До того ж мій тато завжди мріяв, щоб я співала такі пісні. Спочатку не вірила, що реально видати свій альбом, адже — це недешеве задоволення. Ба більше, пісні на духовну тематику — неприбуткова справа. Але під час його запису я справді відчувала Божу підтримку та допомогу.

Підготовка альбому тривала ні багато ні мало — два роки. Зоряна зазначає, що пісні були написані швидко, однак затягувала з їх записом у студії. Та все ж у жовтні минулого року альбом почули тернополяни.

—  Авторкою усіх текстів є Леся Любарська, — розповідає про альбом Зоряна. — Музику писав учасник гурту «Фіра» Сергій Степанів і, за його спонуканням, уперше спробувала себе у створенні музики я. Тоді Сергій сказав, що музики ніхто для мене краще не напише, ніж я сама.

Сьогодні пісні тернополянки в ротації на київській, львівській, чернівецькій і тернопільській радіохвилях.

На фестиваль — в останній день

Зоряна сама створює не тільки музику, а й тексти своїх пісень. Взятися за перо змусив уже згаданий фестиваль «Червона рута». Оголошення про прийом заявок на відбіркові конкурси фестивалю співачка побачила в останній день. Відправила заявку, взяла участь у відбірковому турі в Тернополі й потрапила у фінал. А далі постало питання пісень.

— Мені в короткі терміни треба було написати пісню, — розповідає Зоряна. — Звернулася за допомогою до Андрія Гамбаля з «Тріоди», однак він сказав, що не знає, чи встигне. Тоді я, сидячи в чотирьох стінах у «Березілі», за 15 хвилин написала текст. Правда, Андрій Гамбаль усе ж встиг підготувати мені пісню під назвою «Ранкове літо», з якою я і поїхала на фестиваль.

Другу музичну композицію «Хто ти такий» для тернополянки написав Павло Тютюнник. Третьою на фестивалі прозвучала пісня на слова та музику Зоряни Вовк «Ти пиши».

 Тернопільська співачка виступала на конкурсі в номінації «Популярна музика». Розповідає, що упродовж двох років представники «Червоної рути» їздять обласними центрами України й обирають учасників у кожній номінації. У Тернополі, як зазначає Зоряна, було чимало артистів на відбірковому турі. Однак на фестивалі, що проходив цьогоріч у Маріуполі, виступили лише чотири тернопільських виконавці. Усього на всеукраїнський музичний захід прибуло 350 учасників.

— Багато виконавців не приїхали через те, що фестиваль відбувався в Маріуполі, а це прифронтова зона, — зазначає Зоряна. — Я спочатку також хвилювалася, думала: їхати чи ні. Але, насправді, Маріуполь — дуже гарне місто, люди надзвичайно привітні й відкриті до спілкування. Трохи переживали тільки під час гала-концерту, адже тоді святкували й День міста. Відповідно усюди величезна кількість людей. Але керівництво Маріуполя залучило до охорони багато поліцейських і військових, тому все пройшло спокійно.

Зоряна Вовк каже, що підтримує позицію дирекції «Червоної рути» щодо проведення фестивалю української пісні у східних областях України. Адже саме там потрібно пропагувати національну культуру. Більше того, жінка зазначає, що місцеве населення надзвичайно цінує такі заходи. Люди залюбки йдуть на концерти, адже відчувають духовну підтримку й радіють, що до них приїздять зі всієї України.

— «Червона рута» — це дуже гарний і водночас важливий фестиваль, бо несе правильну політику для українців як нації. Музику, яку слухаємо, нам здебільшого насаджують телебаченням. У той же час є багато гідних виконавців, яким не дають змоги «пробитися». На «Червону руту» може потрапити кожен талановитий артист. Тим паче, що участь у фестивалі безкоштовна. Цей пісенний захід формує епоху професійних музикантів, це своєрідна вокальна школа. До того ж фестиваль пропагує українську фольклорну музику. А основна умова участі — виконання пісень українською мовою.

«Я знайшла себе»

Не так давно Зоряна Вовк була учасницею кількох музичних колективів. Сьогодні каже, що повністю зосереджена на сольній кар’єрі. Вирішила скерувати всі свої сили в одне правильне, на її погляд, русло. Навіть обрала псевдонім — ZorNiсa.

— Найбільшим стимулом рухатися далі і не стояти на місці для мене став відбірковий тур «Червоної рути» в Тернополі, — розповідає співачка. — Мені сказали, що я проходжу в Тернополі, і додали: «Але ж тобі вже 29 років. Коли ти думаєш виходити на велику сцену?» Мене це змусило задуматися. Я зрозуміла, що немає меж розвитку і варто досягати більшого. У той же час не хочу слави, просто мені важливо не зупинятися і працювати. Я займаюся цією справою не для чогось чи когось, а для себе. Бо я живу цим. На цьому етапі я знайшла себе в зовсім інших стилях, які кардинально відрізняються від моєї попередньої творчості. Зокрема, це латина-поп та діп-хаус. Коли виходжу з такими піснями на сцену, відчуваю, що розчиняюся в них.

На завершення нашої розмови запитую співачку, яким має бути сучасний артист. Зоряна Вовк каже: «Мені дуже важливо, щоб люди були відкритими. Попри гроші, славу, зв’язки. Адже сьогодні ти хтось, завтра — ніхто. Треба бути, насамперед, щирим. Тоді і світ до тебе повернеться».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #зоряна вовк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пісня, #спів, #сцена, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: