Журналісти прикинулись покупцями тварин і зробили те, що не могла поліція (Фото, Відео)

21.12.2017 15:43   Джерело: Доба
Опубліковано : Новини Тернопілля

Не зафіксовано факт продажу тварин, — такі відмовки знаходять правоохоронці, щоб не чіпати стихійний ринок на вулиці Шептицького. Нагадаємо, там торгують тваринами, які помирають через кілька днів після купівлі. Продавці називають себе волонтерами і запевняють, що віддають тварин безкоштовно. Причина смерті  — смертельні віруси, які тварини підхоплюють у недобросовісних продавчинь. Хвороби вбивають сотні котів та собак, але часто гинуть також папуги та гризуни. Люди масово розказують, як купували там заражених чумкою тварин, про це знають ветеринари та начальник міської державної лікарні ветеринарної медицини, - пише Доба.

 

Тварини від 50 гривень і до кількох тисяч

Авторка цих рядків разом з колегою із Полтавщини відправились на стихійний ринок, щоб зафіксувати факт продажу тварин замість правоохоронців. Граємо роль пари, що вибирає тваринку для дитини. Неподалік працюють муніципальні поліціянти міста. Власне муніципальна поліція вже не перший рік бореться зі стихійним ринком, але їхніх повноважень замало, щоб зупинити торгівлю.

— Собачки у вас в яку ціну? — запитує колега-журналіст Олександр Назарець. — Ось 150 гривень, ось ця 200, — розказує одна з жінок, виймаючи тварин з ящика.

Надворі два градуси тепла. Тварини трусяться в клітках. Частина з них мокрі, бо їм доводиться бути у власних фекаліях.

— То котик мокрий, бо його тільки зранку купали, не встиг висохнути, — заспокоює продавчиня.

Мені стає дуже шкода чорно-білу мокру пухнасту кицю. На шерсті вже утворились ковтуни, лапи вимащені в щось рожеве, одна лапка в лайні. Беремо цю кицю і я заспокоюю себе, що принаймні одну тварину спробуємо врятувати. Тоді ще не знаю, чим закінчиться цей експеримент для самої тварини...

Продавці охоче нам розказують розцінки.

— То в добрі руки, чи за гроші, — запитує Олександр Назарець. — В добрі руки не значить безкоштовно, — обурюється продавчиня.

Я вмикаю запис відео на телефоні, пояснюю, що хочу показати тварин дитині, але знімати мені не дозволяють, продавчиня наполегливо просить забрати телефон. Тож далі веду запис менш помітно.

Нам радо називають ціни, відповідають на питання. Я стараюсь говорити менше за колегу: боюсь, що впізнають.

Врешті ми таки беремо чорно-білу кицю за 50 гривень. Мій колега простягає гроші, кицю пакують в коробку. Дякуємо і йдемо геть. А через кілька хвилин з муніципалами та дільничим йдемо на базар знову. Я, окрім іншого, звертаюсь на лінію 102, повідомляю про порушення.

Кота зім’яли разом з коробкою

Коли жінки бачать нас разом з муніципальною поліцією, здіймається крик, нас проклинають і матюкають.

— Контрольна закупка, контрольна закупка, — розводять руками.

Але присутність муніципалів та дільничого абсолютно не заважає їм здійснювати продаж тварин просто в них перед носом. Продавчині не заперечують, що продають братів наших менших, підтверджують, що не мають на них жодних документів, не зареєстровані підприємцями, але порушень закону в цьому не бачать.

— Я громадянка України, мені можна все, — вигукує жінка, яка продала нам кицю.

Жінка кидається на журналіста, вихоплює коробку, всередині якої була куплена нами киця, зминає її разом з твариною. На допомогу тварині кидається муніципальний поліціянт, але не встигає. Чи залишилась тварина живою — нам так і не відомо. На це не реагує дільничий, наче й не бачить.

Пройшло понад 40 хвилин, але патрульні, яких я кликала через лінію 102, так і не приїхали. Тому телефоную ще раз, кажу, що починається шарпанина. Автомобіль патрульних приїхав аж через годину. Утім, працювати вони й не збирались. З автівки копів, яка зупинилась навпроти, на мій мобільний подзвонив хтось з екіпажу, повідомивши, що цей випадок в компетенції муніципальної поліції, їм інформацію передали, тож слід чекати на них. Доводиться пояснювати патрульним, що це саме вони мають припинити порушення закону, яке відбувається просто зараз, а муніципали працюють на місці разом з нами. Патрульні врешті обіцяють вийти з машини, але тільки тоді, коли її припаркують. Паркування тривало близько 15-ти хвилин, цього було досить продавчиням, аби втекти геть.

Наші інсайдери розповідають, що правоохоронці, які повинні забезпечувати порядок на цій території, отримують данину від торговок тваринами, тому їх не чіпають. Дільничий теж поводиться не дуже компетентно, начальник управління муніципальної поліції Ігор Максимів, цитуючи статті Закону, пояснює дільничому, які саме порушення відбуваються і що той має робити. До нас з колегою ставляться скептично, натякаючи, що за жорстоке поводження з тваринами продавчинь до відповідальності так і не притягнуть.

До речі, через годину торгівля біля банку знову йшла повним ходом, наче нічого й не було. Продовжилась вона й в наступні дні.

Довідка:

Стаття 154. Порушення правил тримання собак і котів

Тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях — тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 164. Порушення порядку провадження господарської діяльності

Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом, — тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої.

Закон №5119-1 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо запровадження гуманного ставлення до тварин)".

Закон визначає жорстоке поводження як "знущання над тваринами, в тому числі безпритульними, що спричинило муки, заподіяло їм фізичні страждання, тілесні пошкодження, каліцтва або призвело до загибелі". Крім того, жорстоким поводженням також вважається нацькування тварин одна на одну і на інших тварин, залишення домашніх і сільськогосподарських тварин напризволяще і порушення правил утримання тварин.

За побої і знущання над тваринами передбачено штраф у розмірі від 3400 до 5100 гривень та конфіскацію тварини в тому випадку, якщо її життю загрожує небезпека.

Колективні знущання над тваринами змусять порушників "розщедритися" на суму від 5100 до 8500 гривень або відсидіти 15 діб адміністративного арешту. У разі небезпеки для життя тварина також може бути конфіскована. Задоволення статевої пристрасті з тваринами обійдеться у 3400-8500 гривень штрафу, а тварину конфіскують. Якщо поліція кваліфікує жорстоке поводження з твариною за статтею Кримінального кодексу, порушник може провести за ґратами від півроку до трьох років (залежно від наслідків для тварини, включно з її загибеллю). За вбивство тварини на очах у дитини садистам загрожує від трьох до п'яти років в'язниці. Особливо жорстоке поводження з тваринами (повторне, вчинене групою осіб, щодо двох і більше тварин) карається позбавленням волі строком до восьми років.

Зоряна Биндас

Олександр Назарець

Фото з сайту Доба.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Доба  

Коментарі