Депутати проголосували за нову міську медичну реформу

21.12.2017 07:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Під час останньої сесії міської ради Тернополя депутати не лише одноголосно проголосували за бюджет Тернополя на 2018 рік, а й внесли зміни до комплексної міської програми «Здоров’я тернополян» на 2016-2018 роки. Ці зміни вже назвали медичною реформою лікування «як в домашніх умовах». 

Медична реформа «для людей»

Ще в кінці літа 2017 року міський голова Тернополя Сергій Надал ініціював старт такої реформи.

«Міська програма «Здоров’я тернополян» передбачає, перш за все, поліпшення побутових умов в лікарнях. До цього роботи по схожих програмах передбачали ремонти у лікарнях, амбулаторіях та інших закладах охорони здоров’я, встановлення нових дверей, енергоощадних вікон, ремонт дахів та відновлення фасадів. Також лікарні постійно поповнюються новим сучасним медичним обладнанням. Це дуже добре. Однак, всі ці кроки розуміють і оцінюють переважно лікарі. Пацієнти ж неодноразово висловлювали претензії до побутових негараздів у лікарнях. Дійсно, у деяких тернопільських лікарнях хворі сплять на подушках, яким по 20 років. Це не припустимо. Нова медична реформа має покращити ситуацію», – пояснив у серпні 2017 року Сергій Надал. І відразу дав команду зібрати перелік побутових проблем тернопільських закладів охорони здоров’я.

«Зміни до програми «Здоров’я тернополян» передбачають зміну побутових умов під час лікування. Дана вказівка профільному управлінню міськради, депутатській комісії, депутатам здійснити об’їзд всіх закладів охорони здоров’я Тернополя. Вони мають зібрати всі пропозиції від лікарів і, особливо від пацієнтів, щодо покращення побутових умов лікування тернополян. Я щиро бажаю, щоб до цієї важливої для міста праці долучилися громадські активісти та прості тернополяни», – зазначив Сергій Надал.

І ось на сесії міської ради 15 грудня 2017 року зміни до програми проголосували депутати й виділили на це кошти.

Нові ліжка та білизна, відремонтовані туалети та палати

Виконавши команду мера, спеціальна комісія обстежила та провела огляд матеріально-технічної бази всіх закладів охорони здоров’я міста, відповідно до результатів якої складено перелік потреб матеріальних цінностей для медичних закладів міста. 

У 2018 році заплановано спрямувати понад 4 млн грн на покращення умов перебування хворих у лікарнях, зокрема на придбання м’якого інвентаря (подушок, матраців, постільної білизни, посуду тощо), понад 3 млн грн – на поточні та капітальні ремонти у туалетах та палатах закладів охорони здоров’я. Маємо надію, що пацієнти тернопільських міських лікарень в недалекому майбутньому будуть спати на новій постільній білизні.

Медична соціальна справедливість

Медична реформа має не лише створити комфортні умови для лікування тернополян та гостей нашого міста. Її реалізація дасть поштовх для загального покращення рівня надання медичних послуг.

Метою програми «Здоров’я тернополян» є збереження і зміцнення здоров’я жителів міста, підвищення якості, ефективності та своєчасності медико-санітарної допомоги, забезпечення соціальної справедливості і прав громадян на охорону здоров’я. 

Окрім того, в рамках ухвалених депутатами змін, передбачені кошти на придбання розхідних матеріалів для допомоги дітям з ДЦП та для забезпечення травмпункту необхідними медикаментами.

Також буде продовжуватися фінансуватися програми медичної допомоги учасникам АТО, чорнобильцям та іншим пільговим категоріям. 

Підготувала Віра Сотник


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі