Водіям на замітку: як кермувати у негоду, щоб не втрапити в халепу

Опубліковано:
20 Грудня, 2017

Негода останніми днями спровокувала справжній транспортний колапс практично на всіх дорогах в Україні. Експерти вирішили дати кілька порад водіям, які виїжджають на засніжені дороги.

Чим небезпечний сніг?

По перше, сніг, що у повітрі, заважає нормально бачити дорогу водієві. А якщо він уже встелив дорогу, то заважає колесам нормально котитися, причому провідним не дає відштовхуватися від дороги, а керованим колесам — змінювати напрямок руху.

Читайте також

Найближчими днями на Тернопільщині ожеледиця
Щоб не паралізувати Тернопільську область, під час снігопаду вантажівки відправлятимуть на спецмайданчики

Снігова каша на дорозі небезпечна тим, що під нею часто ховається лід. Тоді потрібно використовувати ті ж прийоми їзди, що і при ожеледі.

  • У цьому випадку важливо кожному водієві рухатися плавно. Гальмування, повороти і т. д. – усе це без різких рухів.
  • Рухатися на снігу (неважливо, щойно він випав, чи вже втромбований) слід їхати, що називається “на одному газу”, тобто дотримуватися однієї швидкості. Зміна темпу може призвести до буксування.
  • Слід ретельніше підходити до вибору передач, особливо, якщо сніг глибокий (понад 15 см). Надмірний запас тяги (крутного моменту) на колесах не потрібен, але і внатяжку (на гранично низьких для обраної швидкості оборотах двигуна) по снігу їхати теж годиться.
  • Щодо їзди при автоматичній коробці передач. Тут потрібно або орієнтуватися по тахометру, утримуючи обороти порядку 2000-2500 об./хв., або перейти в ручний режим коробки, щоб простіше було контролювати обороти.
  • Рушати на снігу потрібно також акуратно, як і на льоду, можливо, з другої передачі — щоб автомобіль не забуксував на місці і не “зарився”. Якщо це сталося, негайно припиняйте буксування, щоб під колесами не утворилися лунки. Плавно рушаючи (не обов’язково відпускаючи зчеплення до кінця), розгойдайте автомобіль взад-вперед, поперемінно включаючи то першу, то задню передачу, і накатавши таким чином чисту доріжку (колію), довжиною не менше 30 – 40 см, пробуйте розігнатися по ній і виїхати вперед або назад.

 

Якщо на дорозі є не дуже глибокі перемети, їх проїхати можна, добре розігнавшись. На сніг варто заїжджати обома колесами, інакше автівку може занести.

Якщо у дорозі вас застав снігопад, пам’ятайте, що їхати слід з увімкненим ближнім світлом, або протитуманними фарами.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #керування, #негода, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #снігопад, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: