На Тернопільщині дбають про людей похилого віку

13.12.2017 19:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Зоряна Замкова

Старість недарма порівнюють із зимою. Вона приходить раптово, як сніг. Вранці ви встаєте і бачите, що все довкола біле-білісіньке. І не так холодно та самотньо, коли біля тебе рідні люди. Насправді холодно та самотньо на старості,  коли ті, кого ти любиш, щасливі без тебе.

Для 180 чоловіків та жінок похилого віку в Петриківському обласному геріатричному пансіонаті чудові умови для проживання та лікування при потребі. Адже є сучасне обладнання, можливості фізіотерапії. Чесно кажучи, була приємно вражена порядком та сучасним облаштуванням закладу, привітністю персоналу. Директор пансіонату Степан Васильович Глушок, напевне,  віднайшов ту головну ознаку правильно влаштованого виробничого процесу закладу, в якому старість не страшна і люди похилого віку не викликають жалості. Адже спокій і порядок оберігають здоров'я.

Коли із заступником начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області  В.Лучин та заступником начальника Тернопільського відділення управління М.Погорілим завітали до закладу, відвідали підопічних Фонду, яких вирішили підтримати посильною допомогою. Сім’я вимушено переміщених осіб – Олександра Леонідовича Радіонова, його дружини Світлани Григорівни та двох синів перебралися з Донецька  в 2014 році. Родина багатодітна, ще четверо дітей залишилися на сході. Глава сімейства пережив інсульт і потребує посиленого догляду. Коли працівники Фонду спілкувалися з ним – радів, мов дитина. Світлана Григорівна розповіла, що працював чоловік на шахті «Октябрьская» слюсарем промислового обладнання, де отримав професійне захворювання. І в пансіонаті їм затишно, чотириразове харчування, всі умови. Вона намагається допомагати в прибиранні та облаштуванні тих, кому важко рухатись. Вже звиклася з новою домівкою в пансіонаті, хоч, каже, їздила дивитися в Донецьк на свою хату – стоїть, поки не поруйнована. 

Читайте також

Він перестав чути голос землі
На Тернопільщині не забувають про інвалідів (Фото)
Розмова в смерканні свічки

В Петриківському обласному геріатричному пансіонаті перебуває 12 вимушено  переміщених осіб. Ще один чоловік, яким опікується Фонд соціального страхування – Олександр Федорович Грабарук, теж колишній шахтар з Алчевська, практично, глухий, після перенесеного інсульту все ж трохи рухається. Професійний догляд медперсоналу геріатричного пансіонату допомагає йому жити.

Напевно, кожен з таких одиноких людей  запитує себе: "Чому це сталося саме зі мною?" Вони прагнуть повернути все назад, як було. Вони не готові визнати себе тими, кого переїхало життя. Тими, кому було жахливо погано, так погано, що здається, гірше вже не буде. Але все в один момент змінюється і людина  бачить напрям і тих, хто простягає руку допомоги. Таку руку допомоги вже багато років простягає людям з обмеженими можливостями, які потерпіли на виробництві, Фонд соціального страхування в області, який займається медико-соціальною реабілітацією інвалідів праці, забезпечує їм близько тридцяти видів допомог та послуг. На сьогодні структури Фонду в області опікуються  більш, як тисячею інвалідів праці   І-ІІІ груп.

А тут, в пансіонаті, благодійники теж допомагають стареньким та одиноким долати життєві прірви. Якраз в той день, коли ми відвідували потерпілих на виробництві,  Олег Іванович Караванський привіз дві сотні кілограм болгарського перцю, інших овочів, щоб взимку в цих людей харчування було відповідним.

Старенькі, травмовані люди - завжди в групі ризику. Вони як рибки, можуть загубитися на просторах океану життя, а можуть створити свою групу і свій напрямок руху. Тут, в пансіонаті  облаштована бібліотека, в якій зустріли подружню пару. Тут перед жителями пансіонату постає питання вибору шляху, який може принести зцілення і їм, і оточуючим людям з непростою долею. Бо як писав  Василь Сухомлинський, старість не може бути щастям. Старість може бути лише спокоєм або бідою. Спокоєм вона стає тоді, коли її поважають. Бідою її роблять забуття і самотність. Тому не забуваймо про одиноких, стареньких, немічних, осіб з інвалідністю, усіх тих, кому необхідна ваша рука допомоги.

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі