Аграрна Тернопільщина: Екологічно чисте молоко з Лозової

Опубліковано:
4 Грудня, 2017

Тваринницьку галузь Тернопільського району стабільною не назвеш. Хоча поступ уперед останнім часом, особливо в м’ясному скотарстві, демонструє відомий агрохолдинг «Агропродсервіс». Щоправда, поки що в сусідніх районах. Зокрема, Лановецькому, де в реконструйованих приміщеннях 300 голів ВРХ на відгодівлі. Місцеві селяни мають стабільну роботу та гідну зарплату, що треба лише вітати. Адже кожне створене робоче місце в галицькому селі нині на вагу золота. Важливий напрямок у господарській діяльності агрокомпанії очолив заступник гендиректора з тваринництва Віталій Луй, до цього він обіймав посаду директора департаменту агропромислового управління Тернопільської облдержадміністрації. 

Сьогодні в господарствах Тернопільського району утримують 2095 голів ВРХ, із них 754 корови. З початку року тут вироблено 30116 центнерів молока, середній надій на корову сягає 3822 кг. М’яса вироблено 30719 центнерів. Головні виробники молока в Тернопільському районі — ПП «Агрофірма «Медобори», ТОВ «Дружба», «Агрокомплекс», «Стегниківці». Лідерські позиції впродовж декількох років займає лозівське ТОВ «Дружба» (директор Наталія Янкевич, головний зоотехнік Зеновій Гоцко). Це провідний спецгосп із виробництва молока, який застосовує новітні технології виготовлення екологічно чистого цільного продукту. Зі знанням справи тут займаються селекцією, постійним оновленням дійної череди. В рік оновлюють основне стадо до 30 відсотків високопродуктивними нетелями української чорно-рябої породи. В Лозовій утримують 684 голови великої рогатої худоби, з них 240 корів. За останні роки чисельність корів збільшили вдвічі, виробили 1075 тонн молока, вихід телят — 72 відсотки.

Як каже головний зоотехнік господарства, ветеран праці Зеновій Гоцко, молоко в корови на язиці, тому заготівля кормів — основа основ галузі. На цей період улітку створюють механізований загін, яким керує головний агроном Михайло Миц. Його учасники — механізатори, водії, їздові, кормозаготівельники — працюють за схемою «поле — кормовий двір — сінажні траншеї». Припасають сіно для телят з однорічних трав. Щороку в ТОВ «Дружба» збирають три укоси багаторічних трав. 120 гектарів кукурудзи в структурі посівів виділяють на силос, який учасники механізованого загону закладають у силосні траншеї, строго дотримуючись технології та якості кінцевої продукції. Качани та зелену масу ріжуть у молочностиглій зрілості. За процеси кормового конвеєру, що триває з весни до осені, відповідає і головний ветлікар Ярослав Шуль.

У колективі лозівської ферми 10 доярок, операторів, доглядачів, їздових, фуражирів. Чимало літ трудяться доярками Наталія Барит, Марія Курач, Наталія Оборська, доглядач Наталя Руда, тракторист Володимир Громадський, фуражир Михайло Дутка. Це сумлінні й старанні працівники. Товариство всю вироблену молочну продукцію реалізує на тернопільський молокозавод «Молокія».

— У нас давно з ТОВ «Дружба» хороші партнерські відносини, — каже директор молокозаводу Віталій Ковальчук. — При необхідності фінансово допомагаємо трудівникам на час весняної кампанії пальним, мінеральними добривами, засобами захисту й обробітку рослин проти хвороб і шкідників. Контролюємо і здійснюємо профілактичні ремонти холодильних камер та іншого обладнання.

Молоко з господарства вивозять спеціальним транспортом заводу. Час від часу якість лозовецького молока перевіряють лаборанти підприємства, при необхідності надають консультації на місцях тощо.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #лозова, #молоко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #озерна, #село, #твариництво, #тернопіль, #тернопільські новини, #ярослав бачинський
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: