Митрополит Київський і всієї України у Москві відзвітував про допомогу ЗСУ, спорудження храму на Тернопіллі і попросив про особливий статус УПЦ (Оновлено)

Опубліковано:
30 Листопада, 2017

Глава Української православної Церкви Московського патріархату сьогодні, 30 листопада, виступив з доповіддю на Архієрейському Соборі Російської православної церкви у Москві. У ній митрополит Київський і всієї України Онуфрій, зокрема, відзвітував про допомогу Збройним Силам України, спорудження храму УПЦ МП на Тернопіллі і попросив про особливий статус УПЦ.

Так, звертаючись до учасників Синоду РПЦ, серед яких 28 українських єпископів (усього в УПЦ МП 85 архієреїв: 52 єпархіальних та 33 вікарних), митрополит Онуфрій наголосив на важливості взаємодії Української Православної Церкви зі Збройними Силами України. Він розповів, що новий курс із духовно-пастирського „окормлення” військовослужбовців ЗСУ „з урахуванням місцевої специфіки” під назвою „Духовно-пастирська опіка військовослужбовців і капеланство” вже вводиться в освітні програми „наших Духовних шкіл”. Але про те, що українське Міністерство внутрішніх справ заборонило залучати священиків УПЦ МП до капеланської служби в Національній гвардії, глава Церкви вирішив промовчати.

„Збройному конфлікту на Сході України” глава УПЦ МП приділив значну частину доповіді, акцентуючи на миротворчих потугах очолюваної ним Церкви.

„Українська Православна Церква не перестає закликати всіх до миру і злагоди, послідовно виступаючи за суверенітет, незалежність і цілісність Української Держави. У всіх храмах і монастирях УПЦ, на кожному богослужінні, підносяться молитви про мир в Україні. Наша Церква завжди підкреслювала і підкреслює, що ми залишаємося осторонь від політики і допомагаємо всім, хто потребує нашої допомоги”, – сказав він.

Читайте також

Владика Тернопільський Сергій поїхав до Москви на собор РПЦ за участю Путіна

Митрополит Онуфрій похвалився 600 тоннами гуманітарної допомоги, яку „було зібрано і відправлено в зону бойових дій” (водночас йшлося про те, що „труднощі не заважають Українській Православній Церкві залишатися найчисленнішою конфесією України, яка об’єднує людей різних національностей, політичних поглядів і культур”).

Глава УПЦ МП поскаржився російському Собору на українське Міністерство культури, яке затягує з реєстрацією статутів, депутатів Верховної Ради, які звернулися до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням про надання автокефалії Українській Церкві, а також запровадження в Україні біометричних паспортів без „урахування альтернативності для віруючих”.

Особливо наголосив митрополит на погіршенні релігійної обстановки в Івано-Франківській єпархії, де „окремі представники Української Греко-Католицької Церкви, які називають себе капеланами цієї Церкви, шляхом застосування грубої фізичної сили, почали відбирати храми у наших громад”.

Розповідаючи про випадки „гоніння” з боку державних інституцій на УПЦ МП, її глава похвалився трьома новими храмами в Рівненській, Волинській і Тернопільській областях, де „релігійні громади, позбавлені своїх храмів”.

Наприкінці виступу глава УПЦ МП наголосив на тому, що „деякі суспільно-політичні сили… роблять спроби дискредитувати Українську Православну Церкву в очах українського суспільства, спекулюючи її, як вони стверджують, „несамостійним” статусом.

У зв’язку з цим митрополит Онуфрій запропонував внести зміни до чинного Статуту РПЦ, наголосивши на необхідності зазначення особливого статусу Української Православної Церкви „з правами широкої автономії”. Йдеться про виділення пункту про очолювану ним Церкву в окрему главу статуту, а також внесення УПЦ до списку самокерованих Церков (там вказані Латвійська Православна Церква; Православна Церква Молдови; Естонська Православна Церква).

До пропонованої глави під назвою „Українська Православна Церква”, на думку митрополита Онуфрія, необхідно віднести наступні положення:

1) Українській Православній Церкві надано незалежність і самостійність в її управлінні, згідно з Визначенням Архієрейського Собору Російської Православної Церкви, що відбувся 25-27 жовтня 1990 року.

2) Українська Православна Церква є незалежною і самостійною в своєму управлінні з правами широкої автономії.

3) У своєму житті і діяльності Українська Православна Церква керується Ухвалою Архієрейського Собору Російської Православної Церкви про Українську Православну Церкву 1990 року, Грамотою Патріарха Московського і всієї Русі 1990 року і Статутом про управління Української Православної Церкви.

Варто зазначити, що собор РПЦ триватиме до 2 грудня, і хтозна, яких іще „історичних” його рішень варто сподіватися українцям.

Як пізніше стало відомо, Архієрейський собор у Москві окремо прописав у статуті Російської православної церкви, що центр управління УПЦ Московського патріархату перебуває в Києві, повідомляє РИА Новости.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #москва, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #онуфрій, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: