Ірина Фаріон відвідала Тернопільський національний педагогічний університет (Фото)

Опубліковано:
29 Листопада, 2017

27 листопада в  ТНПУ була проведена зустріч студентів із професором Національного університету «Львівська політехніка», політиком, мовознавцем, письменником та громадським діячем Іриною Фаріон.

Відбулася презентація нових книг авторки про  українську мову, її норми,  історію розвитку та становлення. Крім презентації, пані Фаріон провела невелику лекцію і поділилася з присутніми своїми поглядами на проблеми української мови. Вона звернула увагу на таке шкідливе для мови явище, як суржик. Причому не тільки на такий суржик, яким ми його традиційно уявляємо, тобто змішування української з російською. Мова йшла про уживання слів західних мов замість українських. І справді, така практика стала у нас трендом. Замість крамниць у нас шопи, замість книжок – буки і так далі. За словами пані Фаріон, ми спостерігаємо таке через низький рівень престижу нашої мови. Тому його слід піднімати з усіх сил. Професор висловила ще ряд цікавих думок про гібридний характер «солов’їної» в 14 – 15 століттях (марне намагання поєднати церковнослов’янську та народну мови), збереження української національної та мовної ідентичності, і про цінність мови для нас, українців. Висловилася Ірина Фаріон і про представників сучасної влади. На її думку офіційним розвитком української мови зараз займаються некомпетентні люди, а рівень знання мови серед політиків неприпустимо низький.

Завдяки такій корисній зустрічі студенти та викладачі ТНПУ отримали актуальні посили та зміцнили свою громадянську позицію.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Тетяна Вітенько

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #зустріч, #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #університет, #фаріон
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: