Де на Тернопільщині було село, назване на честь Нобелівського лауреата?

Опубліковано:
26 Листопада, 2017

Ми вже писали про село на Збаражчині, назване на честь американського президента, Нобелівського лауреата Вудро Вільсона – Воля Вільсона. Нині ж мова піде про інший населений пункт, теж названий на честь лауреата Нобелівської премії, – пише Свобода.

Читайте також

Іванків – колиска повстанського руху Тернопільщини
Село на Тернопільщині заливає гноєм
На честь американського президента на Тернопільщині назвали село

Ще наприкінці ХІХ ст. поблизу с. Решнівка Збаразького району був фільварок Шукай-води. На початку 1920-х рр. польський уряд, відчуваючи борг перед поляками – учасниками боїв за Львів і вояками армії Галлера, яку Антанта і США сформували у Франції і яка брала участь у війні з Українською галицькою армією у травні–липні 1919 р., розпочав виділяти їм землі. Зокрема, й на території сучасного Збаразького району. Польські відставники швидко обжили Шукай-води: побудували добротні будинки, майже у кожному господарстві були пасіки, деякі переселенці заклали сади. У 1926 р. військова осада Шукай-води з ініціативи польських офіцерів була перейменована на Реймонтов і отримала статус окремого населеного пункту. Назву дали на честь польського письменника Владислава Реймонта. Саме він у 1924 р. отримав Нобелівську премію з літератури за повість «Селяни». Новий населений пункт увійшов до гміни Заруддя.

У 1927 р. у Реймонтові було 17 господарств, де проживали 46 жителів. У 1930-х роках населення продовжило зростати. Відомо, що у селі проживали сім’ї Бардецьких, Білінських, Вільчинських, Вінярських, Гарте, Грабарчуків, Лабунських, Охляцьких, Ратушняків, Шкрибальських та інші.

У 1933 р. населений пункт належав до парафії та гміни Колодно. Місцеві поляки відвідували костьол у Колодному (спалений у липні 1943 р., підірвали війська Червоної армії у 1944), рідше – римо-католицьку каплицю у с. Мусорівці (знищена у 1970-х, дах зняли місцеві комсомольці). Цікаво, що збереглися перекази про те, що наприкінці 1930-х у селі деякий час проживала стигматичка (стигмати – тілесні знаки, що з’являються на тілі живої особи і є схожими на п’ять ран: на руках, ногах, і боці, котрі Христос отримав при розп’ятті). Як засвідчують документи, від 1945 р. більшовики на Збаражчині розшукували стигматичку Антоніну. 20 лютого 1948 року у с. Чернихівці капітан МДБ Денісов з шістьма бійцям провів обшук у господарстві батька Антоніни, під час якого забрали у нього всі фотографії дочки. Його били і вимагали зізнатися, де переховується «этоя святая». Не витримавши побоїв, селянин зізнався, що дочка переховується у с. Старий Збараж. Антоніну заарештували і відвезли до Тернополя. Подальша її доля невідома.

Перший удар населеному пунктові завдали більшовики взимку 1940 р., коли виселили у Сибір шість сімей. Згодом селу повернули первісну назву і віднесли до категорії хуторів. У лютому 1952 р. на хуторі Шукай-води було 34 будинки, в яких проживало 158 жителів.

Цього ж року влада хотіла на його базі утворити село, переселивши туди мешканців хутора Підліски, але план не реалізували.

Упродовж наступних років жителів виселили. Нині на місці села – поля, кілька фруктових дерев і стара криниця.

Віктор КАРПОВИЧ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лауреат, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #село, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: