До кінця року в області запрацює єдина диспетчерська служба швидкої допомоги

21.11.2017 21:43   Джерело: Номер Один
Опубліковано : Новини Тернопілля

1 листопада у Тернопільському центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф презентували єдину диспетчерську службу швидкої допомоги області. Система, яка покликана якісніше та оперативніше реагувати на виклики пацієнтів, уже пропрацювала у тестовому режимі півроку в Тернополі та приміському районі. До кінця року нею планують охопити всю область, - пише Номер Один

Реалізовували проект, залучивши для його втілення 7,6 млн. грн., за сприяння Фонду регіонального розвитку. За підсумками тендеру всі необхідні роботи з оснащення сучасним мобільним електронним обладнанням як самого Центру, так і його працівників та карет швидкої допомоги здійснила тернопільська компанія «Протекшн-Груп». Цю розробку побачила в дії в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, яка побувала на презентації оновленої диспетчерської служби та назвала її найкращою серед тих, які нині є в Україні.

Дзвінки з мобільних надходять безпосередньо на «швидку», а не через різні комутаційні пристрої

Нова система виклику швидкої допомоги, за словами директора ТОВ «Протекшн-Груп» Олеся Сіранта, сприяє якнайшвидшому та безперебійному зв’язку між пацієнтом та Центром екстреної медичної допомоги.

— Завдяки сучасній АТС, яку  встановили у новій оперативно-диспетчерській службі, телефонні дзвінки надходять декількома лініями: двома трасами оптоволокна від «Укртелекому», однією – від «Київстару» та ще однією – від «Водафону». Зараз при дзвінку визначається геолокація абонента і значно швидше прокладається маршрут на виклик, ніж це було досі. Дзвінки з мобільних тепер надходять безпосередньо на «швидку», а не через різні комутаційні пристрої. Як стверджує Олесь Сірант, завдяки новій системі бригади швидких медичних допомог зможуть значно оперативніше і якісніше надавати допомогу нужденним. Сприятиме цьому й база даних про пацієнтів, що автоматично спрацьовуватиме при їхніх повторних зверненнях.

— Коли йде виклик, то визначається вхідний номер і вноситься у базу даних. Диспетчер прийому бачить, звідки людина телефонує, приймає виклик, опрацьовує його і передає диспетчеру напрямку. Той, у свою чергу, «прив’язує» його до певної карети швидкої в інтерфейсі системи. Після цього водій «швидкої» отримує на планшет координати маршруту, а лікар – всю інформацію з даними про пацієнта. Якщо у людини є хронічні захворювання або інші застереження, то це також буде вказано. Таким чином формуватиметься база даних пацієнтів, що дасть можливість надавати якіснішу і швидшу допомогу, якщо будуть від них виклики в майбутньому. Після того, як бригада визначена і водій підтвердив, що їде на виклик, за словами директора ТОВ «Протекшн-Груп», то відстежити рух «швидкої» до місця призначення матимуть змогу не лише фахівці Центру екстреної медичної допомоги, а й самі пацієнти.

— Людині, яка викликала швидку з мобільного телефону, приходить повідомлення, що вона може спостерігати за рухом карети швидкої за посиланням, для якого ніякого додатку не потрібно. Людина, натискаючи посилання в SMS, переходить на веб-ресурс, де видно, куди «швидка» має приїхати, де вона перебуває зараз і рекомендований маршрут, яким має курсувати, – підсумував пан Сірант.

До сільського пацієнта на виклик приїжджатиме найближча бригада

Наразі до єдиної диспетчерської служби швидкої допомоги області підключено місто Тернопіль і приміський Тернопільський район, але вже до кінця року нею охоплять усі суб’єкти нашого регіону, – обіцяє головний лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Тернопільській області Михайло Джус.

— На даний час ми практично не бачимо і не можемо проконтролювати діяльність районних бригад. Усі виклики наразі приймає кожен район, який має власну службу 103. Зараз усі низові центри будуть переключені на Тернопіль. І, звичайно, це покращить роботу всієї служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф області, – каже пан Джус.

Контроль за роботою і координація дій районних бригад, за словами Михайла Джуса, в десятки разів пришвидшить доїзд карет «швидких», особливо у віддалених від Тернополя і райцентрів населених пунктів, до сільських пацієнтів: «Завдяки цій системі буде подолано роками невирішену проблему. Для прикладу, надходить виклик на «швидку» до Збаража, а село знаходиться ближче до Ланівців. Відтепер, щоб зекономити дорогоцінний для життя людини час, ми будемо спрямовувати туди найближчу за місцем фактичного перебування карету швидкої. Тобто із сусіднього райцентру». 

Відтепер обробка виклику складатиме лише 40 секунд

Як запевняє керівник Центру екстреної медичної допомоги, завдяки впровадженню нової системи, в обласному центрі й Тернопільському районі зведено до мінімуму час на опрацювання виклику та пошуку вільної бригади «швидкої».

– Досі пацієнти телефонували до диспетчера, який певний час шукав вільних для виїзду на місце призначення медпрацівників. Тепер одразу після прийому виклику лікареві перенаправляють його на смартфон. Той, у свою чергу, миттєво підтверджує отримання повідомлення в єдину диспетчерську службу й одразу ж виїжджає зі своєю бригадою до пацієнта.

Новітні технології для координації роботи бригад «швидких» дають змогу без заїзду карет до Центру екстреної меддопомоги та медкатастроф спрямовувати їх одразу ж після надання допомоги одному пацієнтові до іншого, – стверджує Михайло Джус.

– У нас є дві диспетчерські, в одній з яких працюють 4 фахівці з прийому викликів, а в іншій – 5 диспетчерів напрямку, які ведуть бригади. Якщо, скажімо, надійшов виклик із «Дружби», де наша бригада щойно надала невідкладну допомогу пацієнтові, то ми тут же оперативно направляємо її до іншого тернополянина, який проживає поряд. Також у нас є роками належно відпрацьована співпраця з приймальними відділеннями усіх тернопільських лікарень. Місцеві клініки не лише оперативно госпіталізують, а й за потреби своєчасно оперують доставлених нами пацієнтів.

У функції Тернопільського центру екстреної меддопомоги та медкатастроф, за словами його керівника, відтепер входить не лише надання невідкладної допомоги хворому з виїздом на місце виклику, а й здійснення мобільних консультацій пацієнтів із легшими формами недуг. Також впровадження електронної системи дає можливість оперативно дистанційно розшифровувати електрокардіограми жителів різних куточків області.

– Коли надходить виклик від пацієнта,  в якого підвищена температура або інша недуга, через яку не варто виїжджати «швидкою», то йому телефоном надає консультацію наш фахівець. Якщо ж після цього лікар-консультант вважатиме, що його допомоги буде недостатньо, то він звертається до диспетчера про необхідність виїзду до хворого бригади медпрацівників. Окрім цього, завдяки спонсорам, уже найближчим часом ми впроваджуватимемо програму з телеметрії. Агітуємо голів об’єднаних територіальних громад, щоби вони закупляли ЕКГ-апарати із датчиками, через які би надходила інформація до нашого Центру. Лікар-консультант їх розшифровуватиме і консультуватиме фельдшерів, як їм лікувати пацієнтів. Уже найближчим часом до цього проекту ми підключимо нашу кременецьку станцію, а згодом поширимо її досвід на всі інші низові Центри швидких допомог у регіоні,- наголосив пан Джус.

Тернопілля стане прикладом і центром нової організації екстреної меддопомоги в Україні

Новостворену Єдину диспетчерську службу швидкої допомоги області назвала найкращою серед нині існуючих в Україні виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, яка побачила її в дії. У планах очільниці медичної галузі країни створити таку ж систему в межах всієї держави.

– Хочу подякувати Тернопільській області за нову систему – українську, яка є найкращою. Вона може переключатися вже на службу 112. Пожежники, поліцейські і бригади екстреної медичної допомоги можуть з її допомогою координувати свої дії, і вона зроблена на такому високому рівні, що, думаю, дуже швидко запровадиться по всій Україні і ми будемо мати одну національну систему. Ми хочемо, щоби найближча «швидка» приїжджала на виклик навіть з іншої області. І ваша система може так працювати, бо автоматично показує, де перебуває кожна бригада. Її можна підключити до інших областей, і тоді диспетчер буде бачити по всій Україні, де є найближча бригада до пацієнта. Дуже важливо, щоби вона могла доїжджати до пацієнта за 8-10 хвилин. Тернопільська область стане для нас прикладом і центром нової організації екстреної медичної допомоги, – зазначила Уляна Супрун.

На думку одного з лобістів «Закону про реформування медичної галузі», народного депутата Романа Заставного, найбільша цінність тернопільських новацій у тому, що вони вже втілені в реальність і дають змогу врятувати не одне людське життя.

– Особливо після прийняття медичної реформи чимало українців чекають, що буде змінюватись у цій галузі. Тому надзвичайно приємно, що вже щось змінюється. Також дуже добре, що придумали і розробили цю систему саме тернопільські хлопці з фірми «Протекшн Груп», які осягнули глобальність проблеми та напрацювали конкретні моменти для її вирішення. Відтак зараз, у ХХІ сторіччі, технічні засоби будуть відстежувати, як найшвидше надати допомогу конкретній людині, в електронному вигляді подавати перебіг її захворювання. І з психологічної сторони – навіть допомогти самотній людині на тому кінці телефонної лінії, яка просто зрозуміє, що про неї піклуються, її хтось чує, – каже Роман Заставний.

Як повідомила на завершення свого візиту Уляна Супрун, Міністерство охорони здоров’я України, враховуючи напрацювання науковців ТДМУ та їхню багаторічну співпрацю із місцевим Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, сприятиме, щоби Тернопіль став центром підготовки професіоналів, які працюють в екстреній медичній допомозі. Практичний фаховий досвід вони набуватимуть саме у ТЦЕМДМК, де є необхідна база не лише для швидкої меддопомоги краянам, а й для підготовки фахівців цього дуже важливого медичного напрямку.

Олесь Миколайчук


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Номер Один  

Коментарі