21 листопада – Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних

Опубліковано:
21 Листопада, 2017

21 листопада Свята Православна Церква відзначає свято Собору Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних. Це головне свято на честь святих ангелів («ангел» у перекладі з грецької означає «вісник»). Присвячено Архістратигові Михаїлу, начальникові воїнства небесного, який поставлений Господом над дев’ятьма чинами, тобто розрядами янголів. Ім’я його в перекладі з єврейської означає «хто, як Бог?».

Небесні духи були створені Господом ще до творіння світу матеріального. Коли ж на небі стався бунт і ангел Денниця (Сатана), разом з частиною інших, вирішив повстати проти Всевишнього, вірні Йому ангели на чолі з архістратигом Михаїлом скинули диявола в безодню. Відтоді війна між ангелами Царства Божого та ангелами темряви не припиняється, і поле цієї війни – рід людський.

Роль ангелів у здійсненні спасіння людського роду виняткова. Це підтверджено подією, коли архангел Гавриїл приніс Діві Марії радісну звістку про те, що від Неї народиться Спаситель світу.

У Біблії містяться вказівки, що янголи мають різні призначення і поділ на своєрідні розряди. У книзі «Про небесну ієрархію», традиційно приписуваній Діонисію Ареопагітові, учню апостола Павла, мовиться: усі ангели поділяються на три ступені, а кожна з них – на три чини. У найвищому ступені знаходятьсяь чини, найближчі до Пресвятої Тройці: серафими, херувими та престоли, у середньому – господства, сили і власті, у нижньому – начала, архангели й ангели. Ангели найбільш близькі до людей, ніколи не залишають нас і завжди готові допомогти, якщо ми захочемо.

arkhistratig_mikhajil_ta_nebesni_sili_beztilesni

З давніх часів Архістратиг Михаїл прославлений своїми чудесами на Русі. У древньому Києві одразу після прийняття Християнства було споруджено Архангельський собор і влаштовано монастир.

Зі Священного Писання і Священного Передання відомі також архангели: Гавриїл, що означає «фортеця (сила) Божа», провісник і служитель Божественної всемогутності; Рафаїл – «лікування Боже», цілитель людських недуг; Уриїл – «вогонь або світло Боже», просвітитель; Селафіїл – «молитвеник Божий», що спонукає до молитви; Єгудиїл – «славлячий Бога», зміцнює людей, що трудяться на славу Господню і піклується про відплату їм за подвиги; Варахиїл – «податель благословення Божого» на добрі справи, він просить милості Всевишнього для людей.

Таке об’єднання святих ангелів на чолі з Архістратигом Михаїлом одержало ім’я собору ангельського, оскільки вони разом славлять Святу Трійцю.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: