Десятикласник з Тернопільщини пропонує підігріти воду блискавкою

01.11.2017 19:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ірина Мадзій

Наукова робота хлопця  «Блискавка – джерело енергії для нагріву води» була удостоєна третього місця і викликала велике зацікавлення членів журі національного етапу престижного Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF ( International Science and Engineering Fair) – Intel-Техно Україна, що відбувся нещодавно у Києві на базі Національно-технічного університету України «Київський політехнічний інститут».

Варто відзначити, що роботи фіналістів оцінювали вчені зі світовим ім’ям, у тому числі – лауреати Нобелівської премії.

Віталій дуже довго і ретельно готувався до конкурсу разом зі своїм наставником Андрієм Мулярчуком: перечитував тематичну літературу, проводив досліди, експериментував. Грозова енергетика як альтернативна енергія - тема нова й незвична, тому  зацікавила юного дослідника.

Одна середньостатистична блискавка, за словами Віталія Михайліченка, за 5 секунд може нагріти 100 тон води! Із цієї гарячої води  можна за потреби виробляти електричну енергію, якщо скористатись турбіною. Свій проект дослідник він називає корисним, адже таке джерело енергії є постійно відновлюваним і нескінченним ресурсом. 

Виходячи з того, що блискавка – явище тимчасове і буває лише під час грози, учень пропонує свій шлях моделювання штучної блискавки, який за  своїми властивостями є ідентичним блискавці природнього походження: для цього достатньо направити на грозові хмари іонізований лазер.

А принцип роботи із природньою блискавкою, який пропонує у своїй роботі Віталій Михайліченко такий: блискавка проходить крізь стержень блисковідводу, потрапляє на керамічний куб, розділяючись рівномірно по ньому двома пластинами, і нагріває воду.

Такий проект альтернативної енергії стане в нагоді для місць, де є скупчення великих грозових хмар, наприклад у горах. Або ж у певних регіонах України, як-от у селі Купищі, Коростенського  району Житомирської області. Неподалік села є невелика поляна названа Громовищем. Під час гроз ця місцина немов «притягує» до себе блискавки. Ось тут пристрій Віталія дав би чудовий результат і забезпечив би людей надовго альтернативною енергією.

Десятикласник каже, що за умови впровадження  у виробництво і експлуатацію, його установка коштуватиме 2-3 мільйони гривень, тоді як уже існуючі подібні проекти – дуже дороговартісні і набагато дорожчі.

Досягненнями здібного учня пишається і його наставник Андрій Мулярчук, і  весь колектив Борщівської школи №1, зокрема його директорка Людмила Володимирівна Смикова. Хлопця вона називає гордістю школи і розповідає про нього як про здібного та  старанного учня. Віталій є слухачем Малої академії наук і щороку повертається переможцем із різноманітних учнівських конкурсів. До улюблених предметів зараховує фізику і математику, але й гуманітарні науки йому до душі.

Хлопець розповідає: твердо вирішив, що вступатиме саме до Київського політехнічного інституту, де його уже добре знають і з нетерпінням чекають. Сподіваюсь, що найцікавіші винаходи юного земляка  ще попереду, тож нехай щастить на цьому шляху талановитому учневі, а в майбутньому – відомому науковцеві!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі