Кому цьогоріч найбільше треба стерегтися «нового» грипу з високою смертністю?

Опубліковано:
23 Жовтня, 2017

За словами тернопільських лікарів, віруси грипу типу АH3N2 і АH1N1 викликають високу смертність. Найчастіше і найгостріше на них реагують люди похилого віку і діти, тому цим категоріям людей медики радять особливо берегтися від недуги.

Цього року, за прогнозами фахівців, на Україну йдуть відразу 3 види грипу.

«За повідомленнями служб охорони здоров’я, що надходять з країн південної півкулі планети, де сезонна епідемія грипу вже пройшла, в цьому році в Україні очікується сезонна епідемія грипу типу AH1N1 і AH3N2. В цілому це ті ж підтипи сезонного вірусу, що зустрічаються з року в рік протягом багатьох десятиліть. Правда, варто розуміти, що віруси постійно мутують, і їх білки, гемаглютинін та нейрамінідази, за якими лікарі розрізняють штами і типи вірусу грипу, в цьому році змінилися. А це означає, що AH1N1 – Мічиган, це не зовсім той вірус, який був в 2016 – Каліфорнія, і вже точно не такий, як був у 1918 році – Іспанка. Але все одно грип залишається таким же небезпечним, яким і був сто років тому. Фахівці ВООЗ додають, що в Україні також може проявитися і вірус грипу B.

Грип AH1N1. Він відомий як пандемічний або свинячий. Він являє собою високо інфекційне захворювання, яке викликається пандемічним типом вірусу, що передається від свині до людини. Природно, від людини до людини він також передається, що розширює охоплення хворих.

Вірус цього грипу був відкритий в 1930 році в США. З останніх епідемій, які розвинулися на його тлі, світ пам’ятає грип «Каліфорнія» 2009 року. За офіційними даними, опублікованими ВООЗ тоді, від грипу і викликаних ним ускладнень померли 17,4 тисячі осіб.

Зараження таким вірусом відбувається двома шляхами:
1. Повітряно-крапельним.
2. Контактно-побутовий.

Групою ризику є: діти у віці до 5 років, люди похилого віку старше 65 років, вагітні, люди з хронічними захворюваннями.
Симптоми грипу H1N1 досить класичні. Людина може чітко зазначити час, коли їй раптом різко стало недобре, піднімається температура до високих цифр, відзначається ломота в м’язах, розвивається світлобоязнь. Процес інтоксикації може супроводжуватися нудотою і блювотою. Можуть приєднатися і катаральні прояви – кашель, біль у горлі, закладеність носа.
Важливо пам’ятати, що одним з найстрашніших явищ при цьому виді грипу є його ускладнення у вигляді пневмонії. Запалення легенів розвивається миттєво і далеко не завжди помітно для людини – буквально за пару днів воно може практично повністю зруйнувати легені. Саме тому такий тип вірусу грипу має велику кількість летальних випадків. І саме тому за хворими обов’язково повинен щодня спостерігати лікар, який буде прослуховувати і легені.

Грип AH3N2

Другий варіант грипу, який чекають лікарі цієї зими – ГРВІ з абревіатурою AH3N2. Або, як його ще називають, гонконгський грип. Вперше про нього почали говорити в 1960-х роках. Правда, тоді він не був настільки важким. Але з плином часу вірус мутував і ставав більш агресивним, тому зараз дана інфекція вкрай небезпечна. Передається гонконгський грип, як і каліфорнійський – через повітря і з руками. Тому в сезон епідемій варто проявляти особливу обережність – не відвідувати місця масового скупчення людей і частіше мити руки.

Групою ризику є: літні люди, діти молодшого віку, вагітні, люди на дієті, особливо якщо мова йде про дієту для схуднення, люди з цукровим діабетом, люди із захворюваннями легенів.

Ознаки хвороби знову-таки характерні для всіх інших видів грипу. З одного боку саме по ним і можна відрізнити грип відразу ж. З іншого – далеко не завжди грип протікає за типовою схемою. І тоді є ризик втратити час. У числі додаткових ознак у гонконгського можна виділити появу почуття різі і печіння в очах, болі в кінцівках і сухий кашель.
Основними небезпеками такого варіанту грипу називають розвиток міокардиту, все ту ж пневмонію в важких формах, енцефаліти і стан шоку. У деяких перехворілих виявлялися печінкова і ниркова дисфункції, відзначалися збої в роботі ендокринних залоз.

Грип B Брісбен. Фахівці ВООЗ прогнозують і появу третього типу грипу – грип В – Брісбен. Він являє собою небезпечний різновид гонконгського штаму. З останніх епідемій такого захворювання був спалах в 2007 році. Починається він, як і всі інші варіанти грипу, з різких симптомів, які блискавично розвиваються. Лихоманка, озноб, головний біль, біль у м’язах, нежить, втома і т.ін. – все це вказує на появу в організмі небезпечної патології. З часом починають проявлятися тяжке виснаження і зневоднення, з’являється сухий кашель. Можуть також розвинутися і розлади шлунково-кишкового тракту.
Зневоднення називають одним з найстрашніших ускладнень такого варіанту інфекції. Адже на цьому тлі організм починає відмовляти досить швидко. Також при ньому може розвинутися пневмонія, яка додатково підточить здоров’я людини.
Грип цього типу є високо заразним. Тому варто дуже обережно поводитися під час ризику епідемії. Особистий захист: у період епідемії грипу треба дотримуватися низки нескладних правил, які дозволять захиститися від інфікування. В першу чергу, потрібно уникати місць скупчення людей, якщо ж є необхідність опинитися в щільному людському потоці, рекомендується застосовувати маски. Обов’язково потрібно дотримуватися правил особистої гігієни – мити руки якомога частіше: після вулиці, після транспорту, перед їжею, після відвідування туалету. Якщо в будинку є хворий, його по можливості потрібно ізолювати – виділити окремий посуд і не користуватися загальними рушниками з ним. Якщо захворіли і це можливо, то візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим. Також можна регулярно промивати носові ходи сольовим розчином, щоб змити вірус зі слизової. Намагайтеся не торкатися обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм. Крім того, рекомендується вживання вітамінів. Бажано налагодити збалансоване харчування, щоб у організму були сили боротися з вірусами. Квартиру і офісні приміщення варто частіше провітрювати і проводити в них вологе прибирання.
Для профілактики грипу в епідемічному сезоні 2017-2018 років в Україні перереєстрували 4 вакцини зі штамами вірусу, актуальними для цього сезону. Вакцини, перереєстровані в Україні на епідемічний сезон 2017–2018, відповідно до рекомендації ВООЗ, включають штами Michigan, Hong Kong та Brisbane», – зазначають лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #грип, #лікарня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #хвороба
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: