Відомі особистості, які прославились в Першій світовій війні, перебували в Підгайцях в 1917 році (Фото)

Опубліковано:
10 Жовтня, 2017

З початком Першої світової війни перебіг подій виявився несприятливим для Австро-Угорщини. В вересні 1914 року російська армія окупувала Галичину, у тому числі Підгайці. У серпні 1915 року під час німецько-австрійського наступу більшу територію Галичини було відвойовано. У числі австро-угорських військ до Підгайців вступив ІІ курінь Легіону українських січових стрільців, було відновлено колишню адміністрацію. Лінія фронту стабілізувалася вздовж Стрипи на рік. На початку серпня 1916 року в ході Брусиловського прориву росіяни захопили Волинь, Буковину і незначну територію Галичини. У другій половині 1917 року під час російського наступ, відомого як Наступ Керенського російська армія вдруге спалила Підгайці. За час бойових дій було знищено близько 200 будинків, загинуло понад 10 % населення.

На представлених світлинах з Підгайців можна побачити кілька відомих особистостей, які прославились в Першій світовій війні та перебували в Підгайцях в 1917 році.

Першим хочеться згадати високопоставленого британського офіцера Олівера Локерра-Лемпсона. Він був справжнім шукачем пригод. Під час Першої світової війни він став авіатором, керував танковою дивізією в Лапландії і Росії, був радником великого князя Миколи І, можливо, і за версією деяких істориків, одним із змовників, які брали участь у вбивстві Распутіна. Після війни він став відомим адвокатом, журналістом та членом Англійського парламенту.

Під час Першої світової війни в Підгайцях перебувала місія Червоного хреста, в складі якої були англійські та австралійські лікарі та медсестри. Керівником місії була відома австралійська хірург Флоренс Макдоуел. На одному із фото ми можемо побачити, як вона із медичними сестрами перев’язують пораненого солдата.

null

Друга з права Флоренс Макдоуел, липень 1917 р. http://www.iwm.org.uk

 

null

Флоренс Макдоуел з представниками Червоного Хреста, липень 1917 р. http://www.iwm.org.uk

 

null

Командувач Олівер Локкер-Лемсон, офіцер Барон Джеррард, штатний хірург Скотт та дві англійські (або австралійські) медсестри, 1917 р. http://www.iwm.org.uk

 

null

Офіцер британського флоту Олівер Локкер-Лемпсон в Підгайцях разом із медсестрами та російськими солдатами, літо 1917 р. .http://www.iwm.org.uk

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підгайці, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: