Проект «Під зорею Пінзеля» на рідній землі українського Мікеланджело

Опубліковано:
10 Жовтня, 2017

Після гучного тріумфу проекту «Під зорею Пінзеля» під час Форуму видавців у Львові, його ідейні натхненники продовжують популяризувати ім’я та творчість видатного українського майстра бароко Іоанна-Георга Пінзеля. Відтак, нещодавно в рідному місті українського «Мікіланджело» – Бучачі – в храмі Успіння Пресвятої Богородиці, де іконостас виконаний майстром, відбулася презентація другого видання арт-альбому «Таїна Пінзеля». Усім присутнім також було показано фільм «Таїна Пінзеля. Від Бучача до Лувру». У рамках заходу експонувалася виставка картин тернопільських митців, які були створені під час проведення бучацького живописного пленеру «Таїна Пінзеля». Презентація пройшла за підтримки Бучацької державної районної адміністрації, громадської організації «Бучач-Арт» та ПП Круба І.П., а також за сприяння голови Тернопільської ОДА Степана Барни та меценатів Ірини та Тараса Демкур.

null

 

null

 

null

 

null

Цього дня храм був переповнений бажаючими почути щось нове та цікаве про видатного майстра. Найголовніше те, що на захід прийшли учні шкіл та студенти. Саме їм належить майбутнє нашої країни, тому так важливо доносити до майбутнього покоління побільше інформації про видатних людей нашого краю.

null

Отець Михайло благословив захід і розповів історію знайомства з Борисом Возницьким. Він також поділився історією про те, як Святий Онуфрій, зроблений Іоанном-Георгом Пінзелем, врятував у селі Рукомиш церкву і прихожан.

null

 

null

Відкрив презентацію голова Тернопільської ОДА Степан Барна, який привітав всіх учасників з важливою подією у Бучачі. Він наголосив на важливості проекту для популяризації української культурної спадщини і пообіцяв, що до кінця наступного року буде повністю відреставровано Бучацьку ратушу, на фронтоні якої красуватимуться роботи Пінзеля. У внутрішніх приміщеннях ратуші, за його словами, діятиме музей Пінзеля.

null

 

null

Під час зустрічі з вітальним словом виступили голова спілки художників Тернопільщини Ігор Дорош та заслужений художник України Євген Удін, які поділилися своїми враженнями, як Пінзель надихнув створити свої картини!

null

«Альбоми «Таїна Пінзеля» ми передали місцевим музеям, отцеві Михайлу до церкви в селі Рукомиш, церкви Святого Небовзяття Діви Марії, голові РДА, головам районної та міської рад, завідувачу відділу культури, меценату Василю Бабалі та тим, хто був дотичний до популяризації творчості Іоанна-Георга Пінзеля. Проект «Під зорею Пінзеля» надалі буде мандрувати світом. Наступні презентації ми плануємо провести в Тернополі, Києві, Хмельницькому, Дніпрі, а також в Іспанії.

Дякую священикам костелу Небовзяття Пресвятої Діви Марії, співорганізатору проекту «Під Зорею Пінзеля» Івоні Лобан, Галині та Юлії Жмуд, голові громадської організації «Туристична асоціація Тернопілля» Наталі Волощук та Тетяні Фарині, головам районної адміністрації, районної та міських рад, Віктору Гребеньовському та громадській організації «Бучач-Арт», Тарасу Яхницькому, Тарасу Івасишину, Тетяні Павлюк, ПП Круба, а також всім, хто долучився до організації свята», – зазначив Тарас Демкура.

null

Нагадаємо, що організаторами проекту є благодійний «Фонд родини Демкур», арт-студія Івони Лобан, партнери авторської колекції «Пінзель. Львів. Бароко», Спілка художників Тернопілля.

null

«Проект «Під Зорею Пінзеля» ми саме і робили для того, щоб з одного боку популяризувати творчість відомого майстра, а з іншого, звернути увагу на необхідність інвестицій в збереження культурної та історичної спадщини», наголосив Тарас Демкура.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Демкура, #картина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пінзель, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: