В столиці Великобританії знаходиться всесвітньовідомий Імперський воєнний музей (англ. Imperial War Museum). До його колекції входить військова техніка, зброя, речі воєнних років, публічна бібліотека, фотографічний архів та художня колекція, присвячена збройним конфліктам, які велись починаючи з XX століття. Особлива увага приділяється тим, у яких брали участь Сполучене Королівство, Британська імперія та Співдружність.

Ще у розпал Першої світової війни, а точніше навесні 1917 року, британський Уряд військового часу прийняв рішення про заснування Національного воєнного музею та початок збору експонатів для експозиції. Спеціально створений комітет взявся за організацію збору матеріалів, які ілюстрували б участь Великої Британії у війні а також за такими темами, як армія, флот, виробництво зброї та боєприпасів та жіноча праця в тилу. У грудні 1917 року назву музею було змінено на «Імперський воєнний музей».

Офіційно Музей було відкрито королем Великої Британії Георгом V 9 червня 1920 року в Кришталевому палаці.

Для Тернопільщини цінність музею в Лондоні полягає в тому, що в його фондах збереглось багато світлин Тернополя та населених пунктів Тернопільщини часі Першої світової війни.

Сьогодні хочемо вас познайомити з світлинами Тернополя періоду 1916-1917 року. Більшість фото були зроблені в липні-серпні 1917 року після наступу російської армії.

1 липня (18 червня по старому стилю) 1917 року російська армія почала свою останню наступальну операцію в Першій світовій війні. Спроба військового міністра Олександра Керенського підняти бойовий дух військ не увінчалася успіхом, а навпаки, оголив проблеми в солдатських рядах, у зовнішній політиці і всередині країни. «Наступ Керенського» став провалом.

На кількох кадрах можна побачити Кайзера Вільгельма ІІ – останнього німецького імператора і прусського короля.

null

Кайзер Вільгельм ІІ в Тернополі, 1917 р. http://www.iwm.org.uk

 

null

Тернопіль в 1916 році. http://www.iwm.org.uk

 

null

Знищений міст в Тернополі, 1917 р. http://www.iwm.org.uk

 

null

 

null

Кайзер Вільгельм ІІ поблизу Тернополя, 1917 р. http://www.iwm.org.uk

 

null

 

null

Солдати в Тернополі. 1917 р. http://www.iwm.org.uk

 

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #1916, #1917, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини, #фото
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: