Колекцію автентичних рушників родини Демкур презентуватимуть в Туреччині

Опубліковано:
6 Жовтня, 2017

Автентичні рушники з приватної колекції родини Демкур презентуватимуть 6 жовтня в Анкарі (Туреччина) у рамках українсько-турецького проекту «Орнаментальна ДНК». У період з 7 по 15 жовтня 2017 року в приміщенні Центру сучасного мистецтва Анкари CerModern (Altınsoy Cad. No:3 06101 Sıhhıye/Ankara) відвідувачі зможуть побачити культурні надбання Туреччини та України в рамках вищезгаданого виставкового арт-проекту.

null

Тарас та Ірина Демкури надали організаторам вишукані кролевецькі рушники. Сакральна колекція весільних та інших рушників надихне красою рідної землі, додасть енергетики, приверне увагу своїм магнетизмом і зігріє творчою енергією наших предків. До організації проекту «Орнаментальна ДНК» долучилися Тарас та Ірина Демкури, Леся Воронюк, Ярина Винницька, Лариса Пілюгіна, Арт-платформа «Ковчег Україна», Patoka Studio, гурт «Курбаси», колекціонер килимів та власник крамниці «Hilmi’s Rug Store» Хельмі Демірджі.

null

Нагадаємо, що «Орнаментальна ДНК» – це українсько-турецький проект, який презентує орнаменти двох країн у метафоричній експозиції, яка в сучасній і оригінальній формі показує витвори народного мистецтва, містить культурологічні пояснення значення орнаментів, а також інтерактивні доповнення. Експозиція представлена трьома залами: українським – «Надія» (представляє рушники з різних регіонів України), турецьким – «Шлях» (оформленого традиційними турецькими килимами з різних регіонів) та інтерактивною (медитаційною) у вигляді чорного куба.

null

«Проект яскраво демонструє спільну пам’ять українського та турецького народів, поєднаних минулим, теперішнім і майбутнім», – зазначив Посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

null

«Ми можемо побачити схожі візерунки і символи, світоглядні і обрядові переплетіння. Це універсальна мова давніх народів, про яку розповідає виставка. Цей проект не є етнографічним дослідженням, а радше досвідом і враженням, які допомагають українському і турецькому глядачам краще зрозуміти один одного, побачити спільне і творити нові зв`язки», – розповіла куратор виставки Олеся Драшкаба.

null

Виставка є унікальною в своєму роді та проводиться вперше. Метою її є демонстрація спільних історичних та культурних переплетінь українського та турецького народів. Представлення української вишивки та орнаментів на території Туреччини у сучасному оформленні. Виставка знайомить турецьку та українську аудиторії із культурою та традицією двох країн. Слід зазначити, що на експозиції представлені витвори народного мистецтва XVIII століття, є також декілька сучасних виробів.

Проект створений для мистецьких майданчиків Анкари і Стамбула Посольством України в Туреччині у співпраці з Українським кризовим медіа центром та Центром сучасного мистецтва Анкари CerModern як захід культурної дипломатії. До створення експозиції долучилися Леся Воронюк, Тарас та Ірина Демкури, Лариса Пілюгіна, Ярина Винницька, Арт-платформа «Ковчег Україна», Patoka Studio, гурт «Курбаси» та колекціонер килимів Хільмі Демірджі.

У рамках виставки відбудуться лекції, дискусії, презентації та майстер-класи. Відвідати експозицію можна до 15 жовтня 2017 року включно.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #анкара, #виставка, #Демкура, #колекція демкур, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #орнамент ДНК, #рушники, #Тарас Демкура, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: