Брак сну набагато не безпечніших для здоров’я людини, ніж ми собігадаємо, – розповідають фахівці Тернопільського лабораторного центруМОЗ України. Студенти не сплять ночами, готуючись до іспиту. Клеркицілодобово не виходять з офісу заради завершення важливого проекту.

Але будь-який вплив на складну систему завжди викликає відповідну реакцію. Чим відповідає людський організм на брак сну? 

Численні дослідження підтверджують, що люди, які сплять менше 6-7 годин на добу, ризикують близько познайомитися з «принадами» ожиріння, діабету і хвороб серця. До розвитку хронічних захворювань призводять зміни фізіології, спровоковані недостатнім відпочинком. 

Позбавлення сну сприяє порушенню метаболічної (переробка їжі івикористання отриманої енергії), імунної (захист від хвороб) і серцевоїфункції.

Щоб детально вивчити ці порушення, дослідники з Університету Південної Австралії залучали волонтерів, які жили під суворим контролем в лабораторіях від декількох днів до декількох тижнів в умовах повного або часткового позбавлення сну. 

Обмін речовин Брак сну погіршує засвоєння глюкози, процесу, в якому цукор переробляється, зберігається чи використовується для виробництва енергії. У здорових і молодих дорослих з нормальною масою тілакороткочасна втрата сну погіршує толерантність до глюкози і чутливістьдо інсуліну. У довготривалій перспективі ці зміни сприяють збільшеннюризику ожиріння і розвитку діабету.

Позбавлені сну люди нерідко відчувають почуття голоду і пригнічують його нічними перекусами. Продукти, покликані «заспокоїти шлунок», часто містять надмірну кількість цукру і жиру. З цієї причини тим, хто спить мало, складніше позбутися від зайвих кілограмів, ніж тим, хто приділяє відпочинку достатньо часу. 

Крім того, недолік сну збиває звичні добові ритми вироблення гормонів, що регулюють апетит. На порушення сну реагують як лептин, який пригнічує бажання поїсти, так і грелін, що діє протилежно. Зміна балансу цих гормонів може призвести до збільшення ваги і ожиріння. У людей, що спали менше 8 годин на добу, зазвичай збільшений індекс маси тіла. Імунітет Імунітет захищає організм від вторгнень ззовні. Здоровий сон підтримує імунну функцію, тоді як брак сну знижує, збільшуючи ризик запальних,
інфекційних захворювань і раку. 

Притуплення природних імунних реакцій організму викликає навіть єдина безсонна ніч. Повне позбавлення сну провокує підвищення рівня запальних маркерів, що може спричинити несприйнятливість до інсуліну, захворювання серця і остеопорозу. Одне з досліджень показало, що тиждень сну по 4 години на добу перед щепленням від грипу на десять днів знижує кількість антитіл більш ніж на 50%. Цей результат наочно демонструє, наскільки важливий сон для протидії інфекційним захворюванням. 

Серце Протягом декількох десятиліть росте число людей, які страждають від високого кров'яного тиску. Весь цей час поступово знижується загальноприйнята тривалість сну. В рамках існуючої з 1976 року в США програми «Дослідження здоров’я медсестер» виявлено, що ризик розвитку серцевих захворювань у жінок збільшується, якщо спати менше 5 і більше 9 годин на добу. Порушення сну можуть бути пов’язані з хворобами серця за рахунок надмірної активності симпатичної нервової системи, підвищенняартеріального тиску і зниження толерантності до глюкози. Відшкодування втрат Як стверджують австралійські дослідники, негативні наслідки низькоїтривалості сну можна виправити. Організм сам підказує, коли йомупотрібен додатковий відпочинок. Не відмовляйтеся від хвилинпісляобідньої дрімоти або тривалого сну у вихідні дні», – розповідаєзаступник директора ТОЛЦ МОЗ України Ю. Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікар, #медик, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #порада, #сон, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: